Ponedeljak, 4. august 1997.

IZVRSNI ODBOR FSJ USVOJIO NOVI SISTEM TAKMICENJA

Nove lige i stare sumnje

Beograd. - Izvrsni odbor Fudbalskog saveza Jugoslavije na sednici u subotu usvojio je novi sistem takmicenja, pa ce od sezone 1998/99. u saveznom rangu umesto 60 igrati 54 kluba. Prva liga bice jedinstvena (18 klubova), Zapadna i Istocna grupa druge lige startovace iduce jeseni takodje sa po 18 klubova. U najjace drustvo ide 10 prvoplasiranih "A" ligasa i pet najboljih iz "B" lige, kao i prvaci obe grupe druge lige. Osamnaesti clan bice pobednik baraza (11. iz "A" lige protiv sestog iz "B"). U zavisnosti od dogovora FS Srbije i FS Crne Gore i teritorijalne podele bice poznate drugoligaske grupe i nacin popunjavanja. Iz prve lige ispadace dva poslednja tima, novi prvoligasi bice prvaci obe grupe druge lige.

- Odlucili smo da primenimo evropski model koji omogucava optimalni broj utakmica u toku godine. Podrsku smo dobili od svih saveza i ne verujem da ce biti problema oko njegove primene - rekao je generalni sekretar FSJ Branko Bulatovic.

Problemi su se (ne)ocekivano pojavili na drugoj strani. "Guzva" je pocela kad je trebalo usvojiti izvestaje takmicarskih, disciplinskih i sudijskih organa.

- Kako da prihvatimo frizirane izvestaje. Svi znamo da je u finisu prvenstva bilo namestanja i takmicenje nije zavrseno regularno. O tome nema ni reci u izvestaju komesara Lazara Radovica - kao uvod u burnu diskusiju rekao je komesar za sudjenje Dragisa Komadinic.

- Niko mi ni "A" nije rekao o namestanju. Nista zvanicno nisam dobio. Ipak, mislim da nam je fudbal ispred ostalih stvari u drzavi - branio se Lazar Radovic.

- Komesaru moramo da verujemo, ali sve bi trebalo da istrazimo - pokusao je da "smiri loptu" Milorad Djurkovic.

- Mi smo ispali jer smo lose igrali, ali ne mogu da prihvatim "slucajnost" da Partizan u dva poslednja kola od sest mogucih osvoji samo jedan bod - rekao je predsednik Beceja Luka Vasic.

Branko Bulatovic i Miljan Miljanic nekako su uspeli da smire duhove. Izvestaj nije usvojen, ali ce se vec u toku nedelje sastati svi komesari sa generalnim sekretarom, a zatim ce zasedati Odbor za hitna pitanja FSJ i doneti odluku oko (ne)usvajanja izvestaja Lazara Radovica i eventualne "istrage" oko finisa minulog prvenstva.

Usvojen je predlog o povecanju taksi. Sudije u "A" ligi ce za 90 minuta arbitraze dobijati po 700 dinara (dosad 400), u "B" ligi suma je nesto manja - 600 dinara. Delegatska duznost kad je novac u pitanju, manje je cenjena - 75 odsto od sudijske takse.

R. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /