Ponedeljak, 4. august 1997.

REDOVNA SKUPSTINA ZAJEDNICE SUPERLIGASA

Superligasi jos jednom prete autonomijom

Beograd. - Superligasi su zakljucili da upute zahtev Upravnom odboru Rukometnog saveza Jugoslavije da se odluka UO doneta u Nisu pocetkom juna stavi van snage i da se takmicenje u zenskoj Super ligi odrzi po starom, kao prosle godine. To znaci da ce Super liga brojati 12 clanica i da je predlog o dve grupe sa po sest timova, a zatim baraz - otpala.

Dosta je vremena potroseno u diskusiji u kojoj su na jednoj strani bili predstavnici 11 Super ligasa, a na drugoj Rade Djurdjic, ispred svog kluba Buducnost koji je jedini bio za novu opciju. Neverovatna je upornost predsednika UO Rada Djurdjica da odbrani nesto sto je u Nisu, zapravo, odluceno protiv Statuta. Naime, kako se juce culo, promena sistema takmicenja u Super ligi nije doneta legalno jer na sednici UO u Nisu nije bilo kvoruma. Bez obzira na tu cinjenicu Djurdjic i dalje nastoji da kroji sistem takmicenja prema sebi, odnosno, svom klubu.

Superligasi su spremni da, ukoliko se ne izadje njihovim zahtevima u susret, naprave svoje takmicenje, odnosno da potpuno ignorisu RSJ i njegove organe. Da li je odlucnost sa kojom su Superligasi istupili bila toliko jaka, ili je Rade Djurdjic procenio da za sada ne treba mnogo talasati, tek, "progutao" je predlog uz obavezu da se Upravni odbor sastane do kraja avgusta, jer Zajednica nema prava da menja sistem takmicenja.

Kada su te i takve "sitnice" ispeglane pristupilo se izvlacenju takmicarskih brojeva. U muskoj konkurenciji bili su razdvojeni samo Zvezda i Partizan jer igraju u istoj hali - na Banjici. Igrom slucaja izvuceni su brojevi 4 (Zvezda) i 11 (Partizan), a to znaci da ce se "veciti" sastati vec u prvom kolu koje je na programu 13. i 14. septembra.

Ostali parovi muske Superlige su: Mornar-Apatin, Proleter-Epoksid, Lovcen-Crvenka, Jugovic-Zeleznicar (N), Dinamo (P)-Metaloplastika, Vrbas- Sintelon.

Kod "super dama" u istom terminu, dakle u prvom kolu sastaju se: Napredak-ORK Beograd, Medicinar-DIN, Sombor-Jugoinvest, Vozdovac-Buducnost, Spartak-Proleter, Radnicki-Dinamo. Namerno nismo proglasili derbi prvog kola jer ga, zapravo, i nema.

Pre skupstine Superligasa odrzan je Upravni odbor Zajednice na kome je prisustvovao i predsednik UO RSJ Rade Djurdjic kako bi kanalisao diskusiju i ubedio vrh ligasa u neophodnost formiranja dve lige i igranja baraza. Sva nastojanja da ubedi sagovornike propala su zbog "tvrdoglavosti" onih koji ne razmisljaju na isti nacin kao i Djurdjic.

Zreb po meri Djurdjica

Prosto je neverovatno kako predsednik Rade Djurdjic radi, evo vec cetiri godine koliko je na celu rukometne vlade. Juce su Superligasi decidirano izneli svoj stav u vidu zakljucka da se sistem takmicenja kod dama ne menja, a da UO RSJ tom predlogu da legitimitet na Sednici koja treba da se odrzi do 30. avgusta. Ali, kada je trebalo izvuci takmicarske brojeve dama Bogdan Margan je upitao da li da stavi u pehar imena za 12 ligasa ili dva puta sest (po novom).

Oglasio se Djurdjic sa predlogom da se izvlaci za svaki slucaj za obe opcije. Jasno i zasto. Nada se da ce UO pod njegovim pritiskom ponovo izigrati ligase. Ostaje da se vidi koliko ce uspeti u svom naumu.

S. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /