Ponedeljak, 4. august 1997.

VLADA SRBIJE UVELA PRINUDNE MERE U PIK "JEDINSTVO" U LEBANU

Radnici zrtve obracuna dvojice "levih" politicara

Dve grupe radnika, jedni JUL-ovski, drugi socijalisticki, vec mesecima se bore za prevlast nad imovinom preduzeca, fizicki se obracunavajuci i svakodnevno demonstrirajuci. Poslednju platu primili za novembar prosle godine

Lebane. - Na predlog Ministarstva poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede, Vlada Srbije uvela je krajem prosle nedelje prinudnu upravu u poljoprivrednom kombinatu "Jedinstvo" u Lebanu. Prinudne mere na snagu stupaju danas i trajace, kako stoji u obrazlozenju, dok se ne zaustave nepovoljna kretanja "koja iz dana u dan prouzrokuju stete veceg obima" u ovom poljoprivrednom gigantu cija se imovina, po trzisnoj vrednosti, procenjuje na preko 200 miliona maraka.

Resenjem vlade suspendovan je radnicki savet i dosadasnji vrsilac duznosti direktora i obrazovan cetvoroclani privremeni odbor, koji predvodi Bozidar Antic, zamenik generalnog direktora Saveznih robnih rezervi. Istovremeno, za v. d. direktora kombinata imenovan je diplomirani ekonomista Zvonimir Karabegovic iz Beograda.

Na ovaj korak vlada se odlucila samo nekoliko dana nakon sto je Privredni sud u Leskovcu, pod pritiskom vecine od 600 radnika, prihvatio izvrsenu upravljacku transformaciju preduzeca i potvrdio odluku Upravnog odbora da Radoslav Radojicic, dugogodisnji prvi covek "Jedinstva", u narednom periodu vrsi duznost direktora.

Predsednica Nezavisnog sindikata u "Jedinstvu" Snezana Bajceta ovu odluku vlade ocenjuje nerazumnom i tvrdi da radnici nece dozvoliti ulazak u preduzece novoimenovanim clanovima privremenog odbora i v. d. direktora.

U Nezavisnom sindikatu smatraju da je odluka donesena pod uticajem JUL- ovske vlasti i Gojka Marjanovica, predsednika lebanske opstine, koji je, kako se istice, izgubio cetvoromesecnu bitku za smenu svog dugogodisnjeg rivala Radoslava Radojicica, nekadasnjeg SPS funkcionera.

Nosioci, ali i zrtve, obracuna dvojice politicara i biznismena u slucaju "Jedinstva" na zalost su radnici ovog kolektiva. Mesecima podeljeni u dve grupe za prevlast nad imovinom preduzeca fizicki su se obracunavali i gotovo svakodnevno demonstrirali. Interese JUL-ovske vlasti zastupala je grupa od 150 radnika uglavnom sluzbenika i visokoskolaca sa Jugoslavom Trajkovicem na celu, koji je dva puta imenovan za v. d. direktora od strane Privrednog suda, ali nije uspeo da se domogne direktorske fotelje. Koristeci deponovan potpis novac koji je pristizao na ziro racun preduzeca Trajkovic je delio svojim pristalicama uprkos cinjenice da oni mesecima strajkuju.

U kom pravcu ce se odvijati dogadjaji u "Jedinstvu" i da li ce novoimenovani clanovi privremenog odbora uspeti da stabilizuju kolektiv, ostaje da se vidi. Cinjenica je, medjutim, da je i ovde ekonomsko stanje gotovo katastrofalno. Dugovi se procenjuju na oko 40 miliona dinara, a poslednju platu radnici su primili za novembar prosle godine. Uprkos tome, opste je misljenje u Lebanu da onaj ko upravlja "Jedinstvom" imace i politicku vlast u opstini.

M. M. Jovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /