Ponedeljak, 4. august 1997.

ZASTO ZECANI HOCE DA SE (ADMINISTRATIVNO) ODVOJE OD PODGORICE

Nekada drzava sada ni opstina

Poslanici Narodne stranke u Skupstini Crne Gore obnovice svoju inicijativu iz proslog mandata da Zeta dobije status opstine, jer za to, kako oni tvrde, postoje svi uslovi

Zeta je najuze podrucje stare, srednjovjekovne crnogorske drzave iz vremena Crnojevica, sa prijestonicom Zabljakom, a proteze se izmedju Podgorice i Skadarskog jezera. Ovo je ravnicarski kraj sa oko dvanaest hiljada stanovnika, koji su se prije nekoliko godina na referendumu vecinom izjasnili za svoju opstinu, odnosno administrativno odvajanje od Podgorice. Strucna komisija, formirana da ispita realnost te inicijative, dosla je do zakljucka da postoje svi uslovi da Zeta, sa mjesnim centrom u Golubovcima (na putu Podgorica-Petrovac) moze da funkcionise kao jedinstven komunalni sistem.

Ovo izrazito poljoprivredno podrucje, koje svojim proizvodima moze da hrani cijelu Crnu Goru, pa i sire, decenijama je izlozeno zagadjenjima iz Kombinata aluminijuma. Prije nekoliko godina formirana je drzavna komisija, sa predsjednikom Republike Crne Gore Momirom Bulatovicem na celu, da brine o ekoloskoj zastiti Zetske ravnice, prije svega sela u okolini Kombinata aluminijuma, ali, kako tvrde Zecani, ona vrlo slabo radi.

Srbija jedna, njeni lideri drugo

Zeta slovi kao jako srpsko uporiste u Crnoj Gori, pa stoga nije ni cudo sto je rado posjecuju lideri srpskih nacionalnih stranaka. Andjusic o tome kaze: "Pouceni ranijim iskustvom, kad se trgovalo njihovim nacionalnim osjecanjima, Zecani ce znati da procijene sta je njihov interes. Zeta je pokazala i dokazala svoju privrzenost borbi srpskog naroda, za razliku od lidera toga naroda koji su, iz svojih uskih interesa, prodavali djelove svoga naroda. Konacno, i Zeta mora da kaze da je dosao kraj uzimanju".

"Danas je omladina Zete vise okrenuta svercu nego njivama, vise je okrenuta tudjim problemima nego svojim, dok sve to vrijeme jede vrlo zatrovanu hranu i pije vrlo zatrovanu vodu", kaze Andjusic, i naglasava da Zecani zele da za svoju buducnost i buducnost svoga potomstva budu sami odgovorni. "Zelimo da losem komsiji kazemo da je los, zelimo da KAP-u kazemo da je mnogo visi interes Crne Gore zdravlje zetske djece od proizvodnje aluminijuma kojim se bezobzirno truje nasa zemlja", kategorican je Andjusic.

Nas sagovornik se pita zasto pomenuta drzavna komisija "cuti iako zna u kakvom je stanju Zeta" i dodaje da je "lako u Zeti razbuditi nacionalne emocije", ali, "pitanje je da li je to posteno". Andjusic trazi da se Zetskoj ravnici omoguci bar da dobije cistu vodu iz svojih bunara, ako vec ne moze iz podgorickog vodovoda udaljenog svega desetak kilometara.

Sami svoji gospodari

Naredna stranka je vec formirala svoj opstinski odbor u Zeti i time prakticno pokazala od kolikog je politickog i uopste drustvenog znacaja ovo podrucje. Njegov predsjednik Ranko Andjusic kaze da Zecani zele opstinu kako bi makar dijelom uticali na svoju dalju sudbinu i sami kreirali svoj razvoj, a prije svega, da bi uticali na rjesavanje ekoloskih problema Zetske ravnice.

"Stanovnici Zete se nikada nece pomiriti da zive na pustom ostrvu, na koje ce svakako donijeti ono sto mu ne treba i sa njega ponijeti ono sto mu treba", kaze Andjusic i predlaze da se umjesto fabrika zagadjivaca u Zeti grade pogoni za preradu voca i povrca, a umjesto deponija smeca, silosi i hladnjace za prvorazredne poljoprivredne proizvode.

"Cinjenica da za pedeset godina u Zeti nije napravljena nijedna fabrika za preradu voca i povrca najbolje govori koliko se malo mislilo o razvoju ovog poljoprivrednog kraja", kaze Andjusic.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /