Ponedeljak, 4. august 1997.

ORUZANI INCIDENT NA GRANICI SRJ I ALBANIJE

Poginula dva Albanca

Beograd, FoNet. - Dva Albanca sa Kosova su poginula, a jedan je ranjen u oruzanom sukobu sa pripadnicima Vojske Jugoslavije (VJ), prilikom pokusaja ilegalnog prelaska jugoslovensko-albanske granice, saopstila je juce Sluzba za informisanje Trece armije VJ.

U saopstenju, koje prenose beogradski mediji, se kaze: "U toku noci, 1. avgusta 1997. godine, na drzavnoj granici SR Jugoslavije prema Albaniji, u blizini karaule Cafa Prusit, doslo je do granicnog incidenta u kome su, pri pokusaju ilegalnog prelaska drzavne granice, smrtno stradala dva coveka, a jedan ranjen, dok medju jugoslovenskim granicarima nije bilo povredjenih. Jugoslovenski granicari su, vrseci duznost obezbedjenja drzavne granice, 1. avgusta 1997, u 21.55 casova, uocili u granicnom pojasu, kod granicnog kamena C-13/5, dve grupe ilegalnih prelaznika. Jedna grupa se kretala sa jugoslovenske strane prema albanskoj teritoriji, a druga sa teritorije Albanije prema drzavnoj granici.

Postupajuci po pravilu granicne sluzbe, vodja granicne patrole komandovao je ilegalnim prelaznicima da stanu. U tom trenutku je na granicnu patrolu otvorena vatra iz streljackog naoruzanja, na koju su jugoslovenski granicari odgovorili.

U toku noci povremeno je otvarana pojedinacna i rafalna vatra prema polozaju nasih granicara i uocavani su svetlosni signali na albanskoj i u dubini nase teritorije, ali pokusaja prelaska granice nije bilo. Zbog toga, kao i slabe vidljivosti, jake kise i tesko prohodnog zemljista, nije bilo moguce izvrsiti uvidjaj i pretres terena odmah, pa su nadlezni istrazni organi iz Djakovice to uradili u ranim jutarnjim casovima 2. avgusta 1997. godine.

Uvidjajem je utvrdjeno da su smrtno stradala dva ilegalna prelaznika - Komani Tom i Komani Benhard, oba iz sela Zub, opstina Djakovica, a jedan ranjen - Nazmen Kciraj iz istog sela, koji je medicinski zbrinut i prebacen u Gradsku bolnicu u Djakovici. Prema njegovoj izjavi, grupa je trebalo da predje na albansku stranu radi preuzimanja robe koju je prenosila grupa albanskih drzavljana na deset tovarnih grla. Za ugovorenu robu trebalo je platiti 7.700 nemackih maraka, koliko je i nadjeno kod povredjenog. O kakvoj robi se radi imenovani nije zeleo da kaze.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /