Ponedeljak, 4. august 1997.

KLAUS KINKEL, SEF NEMACKE DIPLOMATIJE

Zamrznuti kontakti sa ambasadom Bosne

Bon, Rojter. - Nemacka je u subotu suspendovala kontakte sa ambasadom Bosne u Bonu, saopstilo je nemacko Ministarstvo inostranih poslova.

"Kontakti su od juce zvanicno zamrznuti", saopstio je sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel, dodajuci da je korak preduzet posle preporuke Karlosa Vestendorpa, medjunarodnog Visokog predstavnika u Bosni.

Zapadni saveznici su prosle nedelje zapretili da ce nametnuti kazne zajednickoj posleratnoj vladi Bosne, ukoliko sporazum o tri kljucna zakona ne bude postignut do petka. Taj rok je postavio NATO na majskom samitu u Sintri.

Vestendorp je, medjutim, preporucio da rok bude produzen do ponedeljka, buduci da je u dogovorima oko dva zakona - o pasosima i drzavljanstvu, nacinjen napredak. Nemacko Ministarstvo inostranih poslova se ipak pozvalo na rok iz Sintre, navodeci da je strpljenje Bona isteklo.

"Bez bilo kakve opipljive spremnosti lidera u Bosni da uz zajednicke napore postignu samostalan mir, svi medjunarodni napori su potkopani. Medjunarodna zajednica to ne sme dopustiti", saopstio je Kinkel.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /