Ponedeljak, 4. august 1997.

NEUSPESAN DOGOVOR DVE NAJUTICAJNIJE PARTIJE VOJVODJANSKIH MADJARA

Svadja oko deobe buducih mandata

Nema vise vremena za usaglasavanje stavova - porucuje Jozef Kasa, predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara, a Predsednistvo DZVM odbacuje krivicu ako ne dodje do zajednickog izbornog nastupa

Po svemu sudeci dogovor o zajednickom izbornom nastupu izmedju Saveza vojvodjanskih Madjara i Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara, kao dve najuticajne partije ovdasnjih Madjara od ukupno sest, propali su tokom minulog vikenda.

Pregovori dve stranacke delegacije, odrzani u subotu u Subotici, spotakli su se oko formule medjusobne deobe buducih pretpostavljenih poslanickih mesta u republickom parlamentu, ciji se ukupan broj u idealnim uslovima procenjuje na devet ili deset. Ponuda Saveza vojvodjanskih Madjara koji, nakon novembarskog medjusobnog odmeravanja snaga u izborima, smatra sebe mnogo jacom strankom ocigledno je odbijena, pa DZVM saopstava da bi zahtev za veci broj poslanickih mesta preko toga znacio "jednostrano prisvajanje od strane DZVM". Predsednistvo DZVM je, medjutim, uz isticanje spremnosti za zajednicki nastup sa SVM porucilo javnosti kako "u slucaju da do saradnje ipak ne dodje, krivicu ne treba traziti kod rukovodstva DZVM".

Nedeljni broj dnevnog lista na madjarskom jeziku "Madjar so" na prvoj strani objavljuje saopstenje SVM sa potpisom predsednika Jozefa Kase nakon subotnjeg pregovora u kojem navodi da delegacija DZVM koju je predvodio dr Sandor Pal nije htela da odstupi od odnosa 60:40 procenata, odnosno kod devet poslanickih mesta od odnosa raspodele 5:4 i takav zahtev nazvao je "jednostranim prisvajanjem".

Zanimljivo je inace da je u istom broju "Madjar so" na petoj strani objavljuje i saopstenje Predsednistva Demokratske zajednice vojvodjanskh Madjara posveceno mogucnosti zajednickog nastupa na izborima sa SVM. Procenjujuci sanse za osvajanje "madjarskih poslanickih mandata", rukovodstvo DZVM u najboljem slucaju procenjuje da bi se cetiri do pet moglo osvojiti u subotickoj izbornoj jedinici, tri-cetiri u zrenjaninskoj, u somborskoj jedno, a po jedno pod znakom pitanja u pancevackoj i novosadskoj izbornoj jedinici.

U saopstenju Predsednistva DZVM nudi se sledeci osnov za izbornu saradnju SVM: zajednicka lista nosila bi naziv i jedne i druge stranke, a njeni nosioci bi bili Kasa i dr Pal, s tim sto bi na prvom mestu SVM, odnosno predsednik Kasa bili navedeni u subotickoj izbornoj jedinici, pancevackoj, kao i i Novom Sadu i Vrbasu, dok bi predsednik DZVM "nosio" listu u izbornoj jedinici Zrenjanin i u Somboru.

Na kraju navodi se i da je izborni stab DZVM sa zadovoljstvom prihvatio predloge saveta SVM "koji su se u velikoj meri poklopili sa predlozima DZVM", te izrazava nada da ce "umesto sebicnosti i pohlepe pobediti zdrav razum, promisljenost i zahtev biraca".

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /