Ponedeljak, 4. august 1997.

NEBOJSA COVIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE ALTERNATIVE, U INTERVJUU PODGORICKOJ "POBJEDI"

SPS silom namece resenja Crnoj Gori

Lider Demokratske alternative tvrdi da je politicku krizu u Crnoj Gori izazvalo iniciranje promena Saveznog ustava i mesanje srpskih socijalista u toboznje resavanje crnogorskih problema

Podgorica. - Nebojsa Covic, bivsi gradonacelnik Beograda i lider novoosnovane Demokratske alternative, smatra da nestabilnost u Jugoslaviji traje jos od 17. novembra prosle godine kada je Socijalisticka partija Srbije pokrala izborne rezultate.

"Kada smo pomislili da se ta nestabilnost moze prevazici, ponovo se uslo u novu nestabilnost - otvoreni su, neoprezno i nepotrebno, mnogi frontovi, kako na prostoru sadasnje tako i na prostorima bivse Jugoslavije", kaze Covic u razgovoru za podgoricku "Pobjedu" i naglasava da "ulazimo u veoma veliku krizu, za cije rjesavanje ce trebati jako mnogo i mudrosti i strpljenja."

Komentarisuci politicku krizu u Crnoj Gori, Covic tvrdi da je sve pocelo sa iniciranjem promjena Saveznog ustava. "Upravo su odatle krenuli odredjeni korijeni krize i ovih sukoba na prostoru Crne Gore.

Nazalost, mislim da je to opasna igra, jer ona predstavlja, u velikom dijelu, jednu vec vidjenu varijantu koja se dogadjala s prethodnom Jugoslavijom", kazao je Covic.

Slicnosti s 1990. godinom

Price po sistemu "oni koji nece da mijenjaju Ustav nijesu za Jugoslaviju" klasicna su zamjena teza, konstatuje Covic i podsjeca da se slicno desavalo 1990. godine u nekim odnosima sa Slovenijom i s nekim drugim republikama bivse Jugoslavije. "Sada vise nemamo prostora da se vadimo na nacionalnu varijantu - na Slovence, Hrvate, Muslimane... Sada smo ostali sami sa sobom. Vodimo racuna o tome, jer kada god smo krenuli jedni na druge, bili smo najsuroviji", upozorava lider Demokratske alternative.

Lider Demokratske alternative smatra da Crna Gora mora sama da prevazidje ove probleme i pita se zasto se Socijalisticka partija Srbije mijesa u "sve to i zasto forsira jednu stranu." On naglasava da " u danasnje vreme niko nema pravo da namece nekome svoja rjesenja, pogotovo ne nekim nedemokratskim putem, putem svoje velicine i svoje snage."

Konstatujuci da je " sasvim jasno sta narod u Crnoj Gori zeli", Covic podvlaci da je to sto je Socijalisticka partija Srbije uradila saljuci svoju delegaciju u Crnu Goru i dajuci podrsku jednoj strani - kompromitujuce. "Nakon toga, pojedini funkcioneri SPS-a daju izjave kojima pokazuju da ama bas nista nijesu naucili od protesta zimus u Beogradu i u Srbiji i da su i dalje na liniji vrijedjanja svoga naroda", rekao je Covic, koji i za Momira Bulatovica tvrdi da je "s mnogim stvarima prenaglio."

Bulatovicu je, naglasava Covic, "potpuno nepotrebna varijanta po kojoj on pocinje da predstavlja satelit Beograda." "To, naravno, izaziva veliku netrpeljivost, animozitet naroda kada se to tako i na taj nacin radi. Mislim da je napravljena velika greska s njegove strane", rekao je Covic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /