Petak, 8. august 1997.

HOLBRUK I GELBARD JUCE ODRZALI DVE RUNDE RAZGOVORA SA TROCLANIM PREDSEDNISTVOM BIH

U sredistu pregovora povratak izbeglih i saradnja s Tribunalom

Razgovori u Lukavici, a potom u Sarajevu, zapali u corsokak, jer se strane nisu mogle sloziti oko izgleda buduce zajednicke novcanice

Pale, Beta, FoNet. - Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilo Krajisnik izjavio je da su jucerasnji razgovori clanova Predsednistva sa americkim izaslanicima Ricardom Holbrukom i Robertom Gelbardom bili "naporni". Krajisnik, koji je sa Holbrukom razgovarao i posle tog zajednickog sastanka u Lukavici, rekao je novinarima da su neka pitanja ponovo pokrenuta.

"Bili smo iznenadjeni insistiranjem muslimanske strane na ponovnom resavanju pitanja dizajna novcanice", rekao je on i najavio nastavak razgovora clanova Predsednistva BiH sa dvojicom americkih pregovaraca za sinoc u 22 casa u zgradi Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Krajisnik je rekao i da ce danas u 11 sati biti nastavljena sednica Saveta ministara BiH. On je izrazio nadu da bi na tom sastanku trebalo da bude resen izgled novcanice koja ce biti jedinstvena, ali sa razlicitim dizajnom u entitetima. "Trebali bismo da resimo i pitanje diplomatskih predstavnistava, kao i pitanja vezana za ekonomske probleme koji su aktuelni", rekao je Krajisnik i dodao da se, ukoliko ne bude resenja, mora tacno reci ko je kriv zbog zastoja u sprovodjenju Dejtonskog sporazuma.

Komentarisuci svoj susret u cetiri oka sa Holbrukom, Krajisnik je rekao da se radilo o "prijatnom susretu", zbog toga sto je Holbrukovo pojavljivanje autoritativno, jer je on tvorac Dejtonskog sporazuma. "Njegovo pojavljivanje doprinelo je resavanju mnogobrojnih nagomilanih problema", naglasio je Krajisnik.

Razgovori clanova Predsednistva Bosne i Hercegovine i americkog izaslanika Ricarda Holbruka u Sarajevu zapali su u corsokak, izjavio je juce portparol predsednika bosanskog predsednistva Mirza Hajric. Kako javlja AFP, Hajric je rekao da ni nakon dva i po sata razgovora nema napretka, i za to optuzio srpskog clana predsednistva Momcila Krajisnika. "On ne zeli da se dodje do rezultata. Pozicija koje se on drzi vrlo cesto je antidejtonska", kaze Hajric. Prema njegovim recima, u sredistu razgovora bila su kljucna pitanja oko kojih se strane u Bosni razilaze - kao sto su povratak izbeglica, hapsenje optuzenih za ratne zlocine, ali i izgled nove novcane jedinice BiH. Hajric je rekao da je Krajisnik odbio da prihvati muislimanske i hrvatske zahteve da sa nove jedinstvene novcanice treba ukloniti slike srpskih manastira i drugih "srpskih nacionalistickih simbola". "Dobro je da je do tog sastanka doslo", rekao je on dodajuci da je "jaki americki izaslanik direktno mogao shvatiti razloge zasto tako kasnimo u primeni Dejtonskog sporazuma".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /