Petak, 8. august 1997.

ELIZABET REN O SUDJENJIMA NA KOSOVU

Albancima se ne sudi posteno

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava pozvala Vladu Srbije da odmah naredi nepristrasnu istragu povodom navoda mnogih optuzenih da su bili zlostavljani

Beograd, FoNet. - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava Elizabet Ren zakljucila je u svom najnovijem izvestaju da tokom nedavnih sudjenja kosovskim Albancima u Pristini nisu postojale ni minimalne garancija za posten proces, i to prema standardima UN, koje je ratifikovala i ovdasnja vlada i koje je time u obavezi da postuje, saopsteno je juce iz beogradske kancelarije UN.

Ren je, navodi se u saopstenju, analizirala dva nedavna procesa protiv 35 kosovskih Albanaca u Pristini, zavrsena presudama i do 20 godina zatvora, zbog dela pocinjenih protiv drzavne bezbednosti. Ren je zakljucila da je do najvecih povreda prava optuzenih doslo uglavnom u periodu pre sudjenja.

U izvestaju na 16 strana, baziranom na nalazima posmatraca UN tokom sudjenja, analizama optuznica i stenogramima sudjenja, specijalni izvestilac je pozdravila cinjenicu da je posmatracu UN omogucena puna saradnja tokom sudjenja i na prvom procesu koji je odrzan u maju, i na drugom, odrzanom u junu i julu ove godine. Ren je pozvala vladu da odmah naredi nepristrasnu istagu povodom navoda mnogih optuzenih da su bili zlostavljani. Ako se ti navodi potvrde, optuzenima bi trebalo ponovo suditi iskljucivo na bazi dokaza prikupljenih legalnim putem, upozorava Ren.

Specijalni izvestilac izrazava duboku sumnju da su optuzeni mogli biti proglaseni krivim na osnovu iznetih dokaza. Posto su mnoge izjave navodno dobijene nelegalnim putem, cini se da nedostaju verodostojni dokazi koji bi povezivali optuzene sa zlocinima za koje su optuzeni. Elizabet Ren je zakljucila da optuzeni u oba slucaja nisu imali posteno sudjenje, pre svega zato sto su advokati odbrane imali potpuno neadekvatno vreme i priliku da pripreme odbranu i slobodno komuniciraju sa svojim klijentima. Advokatima takodje nije bio omogucen pristup vaznim sudskim dokumentima do par dana pred pocetak sudjenja, cime je prekrsen princip postenog sudjenja, a u nekoliko slucajeva im nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ispitivanju klijenata.

Mnogi optuzeni i njihovi advokati dali su detaljne izjave da su optuzeni pod fizickom prisilom i drugim metodama iznudjivanja bili prinudjeni da daju iskaze. Uprkos dokazima da se to dogodilo, kao sto su vidljive povrede i medicinski izvestaji, sudski zvanicnici nisu naredili nikakvu istragu, zahtevi za nezavisne medicinske preglede su odbijeni, a izjave dobijene tako nezakonitim putem priznate su kao dokaz, cime su naruseni i domaci i medjunarodni zakoni.

Dvojica optuzenih na drugom sudjenju drzani su dve nedelje u tajnom pritvoru, bez kontakta sa bilo kim spolja i bili su maltretirani. Postavlja se pitanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudskog procesa, navodi se u saopstenju Elizabet Ren. Medjutim, stoji u izvestaju, sudjenja su odrzana uz prisustvo javnosti i bez kasnjenja, u skladu sa medjunarodnim standardima, a postovana je, uglavnom, sudska procedura predvidjena jugoslovenskim zakonom.

Objavljujuci ovaj dokument, specijalni izvestilac jos jednom snazno osudjuje akte nasilja protiv policije, lokalnih zvanicnika i drugih ljudi koji se pripisuju Armiji za oslobodjenje Kosova, sto je navedeno u jednoj optuznici. Specijalni izvestilac zatim navodi da je dala 13 detaljnih uputstava vladi. Ona sadrze preporuke da se uhapsenima mora omoguciti brz kontakt sa advokatima, da advokati moraju imati mogucnost da kontaktiraju sa klijentima u uslovima pune tajnosti, da se mora sprovesti nezavisna istraga u pogledu eventualnog krsenja ljudskih prava i da treba stvoriti mehanizam koji ce obezbediti da se sprece i sankcionisu krsenja pravila procedure u istraznom postupku. Sudjenja politickim zatvorenicima treba da vode sudije odabrane na osnovu kriterijuma nepristrasnosti i nezavisnosti, ali i ekipe sudija i istrazitelja koje bi se menjale, zakljucuje se u izvestaju Elizabet Ren dostavljenom juce FoNetu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /