Petak, 8. august 1997.

NA ZAHTEV SRPSKE RADIKALNE STRANKE

Sednica Skupstine RS odlozena zbog smrti radikala

Pale, FoNet. - Na zahtev Srpske radikalne stranke za sedam dana je odlozena za danas najavljena sednica Skupstine Republike Srpske (RS), zbog smrti generalnog sekretara SRS Miodraga Rakica. Sednica, koja je sazvana uprkos tome sto je predsednik RS Biljana Plavsic raspustila skupstinu i za septembar raspisala nove izbore, bez radikala bi radila na ivici kvoruma, sto bi dodatno stavilo pod sumnju legalnost inace problematicnog skupa.

Jedna od najvaznijih tema sednice na Jahorini trebalo je da bude Zakon o ministarstvu unutrasnjih poslova, koji je skupstina usvojila jos dok je radila u punom sastavu, a Biljana Plavsic ga jos nije proglasila. Prema predlozenom dnevnom redu, to je mogla biti i jedina tacka dnevnog reda sednice u kojoj bi se opet moglo dotaci pitanje ustavne krize u RS.

S obzirom da je predsednik Ustavnog suda RS Gaso Mijanovic za 12. avgust zakazao javnu raspravu o odluci Plavsiceve da raspusti parlament, poslanici nece donositi nikakve odluke u vezi sa krizom. To je potvrdio i predsednik Skupstine RS Dragan Kalinic, koji je izjavio da na sednici na Jahorini poslanici nece izglasati nijedan zakon koji je u korelaciji sa odlukom Biljane Plavsic o raspusanju parlamenta, vec samo one zakone zbog cijeg je kasnjenja otezano funckionisanje privrede i sprovodjenje socijalne politike.

Vlada RS je na jucerasnjoj sednici na Palama pripremila veci broj zakonskih akata za sednicu parlamenta, medju kojima su i oni u vezi sa pitanjem izbeglica. Na Vladin predlog nacrta zakona o izbeglicama medjunarodna zajednica ima svoje primedbe, koje su na sastanku u sredu na Palama ministru za izbegla i raseljena lica Ljubisi Vladusicu preneli sef humanitarnog odeljenja kancelarije visokog predstavnika Andreas Herdine i predstavnik UNHCR-a Misel Prat.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /