Petak, 8. august 1997.

EKSKLUZIVNO: DOKUMENT KOJI JE NEDAVNO EMITOVALA AMERICKA TV MREZA "A & E" O USTASKOM ZLATU I VATIKANU

Provera ogromne svote

Iako svoje izvore ocenjuje pouzdanim, Emerson Bigelov izvestaj salje Odeljenju za istrazivanja, posto je rec o svoti koja odgovara vrednosti od oko 3,5 milijardi danasnjih svajcarskih franaka, kaze istoricar Vili Korte tumaceci ovaj dokument

Nedavno je americka kablovska TV mreza "A & E" prikazala dokumente na kojima je zasnovala svoje tvrdnje da je Vatikan bio umesan u transfer i skrivanje nacistickog zlata, odnosno zlata iz Nezavisne Drzave Hrvatske. "Nasa Borba" je dosla do kopija tih dokumenata i ekskluzivno ih objavljuje danas i sutra.

Otkrice ovih dokumenata izazvalo je veliku paznju u svetskim medijima. Nemacka TV stanica ZDF u svojoj emisiji "Auslandzurnal" emitovala je vlastitu emisiju o ovoj temi. Njen autor je novinar Jens Monat, a u njoj su ucestvovali i istoricari koji rade u Nacionalnom arhivu na obradi ovih dokumenata i koji su ove dokumente otkrili. Telegram je naslovljen na Harolda Glasera, direktora

Istrazivackog odeljenja Ministarstva finansija, a uputio ga je Emerson Bigelov koji je radio za AOSS, americku tajnu sluzbu koja je bila preteca danasnje CIA. Tvrdeci da je sledeci izvestaj dobijen od pouzdanih izvora u Italiji, Bigelov se obraca Gleseru verujuci da ce on biti zanimljiv za njega. On tvrdi da su ustase iznele iz Jugoslavije ukupno 350 miliona svajcarskih franaka, uglavnom u zlatnicima. Od toga, 150 miliona franaka zaplenile su britanske vlasti na austrijsko- svajcarskoj granici, dok je ostatak od 200 miliona odnet u Vatikan na cuvanje. Tim povodom proneli su se glasovi da je preko vatikanskih kanala to transportovano dalje u Spaniju i Argentinu. Bigelov, medjutim, to dovodi u sumnju, pretpostavljajuci da sve to moze biti dimna zavesa da bi se prikrilo da su zlatnici ostali tamo gde su i dopremljeni - u Vatikanu.

Ovaj dokument, nakon emitovanja, brzo je demantovan od strane Vatikana, tvrdnjama da on nema nikakvih osnova u stvarnim cinjenicama. I americke vlasti krajnje su oprezne u davanju nedvosmislenih sudova. Americki ambasador u Vatikanu Rejmond Flin obratio se pismom predsedniku Klintonu. U tom pismu on iznosi uverenje da su takve optuzbe neosnovane.

Americki predsednik je prihvatio to uverenje i sam je sugerirao opreznost u tim istrazivanjima, buduci da americka administracija sigurno ne bi zelela svadju i spor s Vatikanom zbog "trecih lica", ali i bez sasvim cvrstih dokaza.

To nije zadrzalo stampu. "Vasington Post" je objavio tekst pod naslovom "Vatikan i dalje mozda cuva opljackano blago", a agencija AP ovaj dokaz ocenila je kao "prvi verodostojan dokaz umesanosti Vatikana u kontroverze povodom nacistickog zlata". Neki jugoslovenski mediji ponudili su svoje nedvosmislene tvrdnje o tome da li se zlato nalazi ili ne nalazi u Vatikanu.

- Zanimljivo je da Bigelov ovaj dokument salje Odeljenju za istrazivanja Ministarstva finansija, komentarise za "Nasu Borbu" istoricar Vili Korte koji vec godinu i po dana radi u americkom Nacionalnom arhivu na ovom pitanju za jednu od komisija koje se intenzivno bave ovim pitanjem. - Iako svoje izvore ocenjuje pouzdanim, on zeli proveru jer suma od 350 miliona franaka je ogromna. To bi bilo ravno danasnjoj vrednosti od oko 3,5 milijardi franaka, kaze profesor Korte.

Profesor Korte dodaje da britanske dokumente koji pokazuju da su britanske vlasti zaplenile oko 150 miliona franaka nije video. "Uloga Vatikana u odlasku nacista, a posebno ustasa iz Evrope, jeste velika. Pitanje je da li je taj novac koriscen da se obezbede nacisti i ustase prilikom odlaska u Juznu Ameriku i druge zemlje. Cini mi se smisleno da je to ucinjeno preko tzv. 'pacovskih kanala'", kaze dr Korte.

D. Bisenic

Sutra: Veze fratra Ante Golica

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /