Petak, 8. august 1997.

RADOSLAV RALE ZELENOVIC O NOVINAMA NA MEDJUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU NA PALICU

Promene forme koje vesele

Objedinjuju se nacionalna i internacionalna konkurencija, vrsice se selekcija domacih filmova, (mozda) program s filmovima koji su nastali kao eho rata na ovim prostorima

Sezona jugoslovenskih filmskih festivala '97 je uveliko u toku, a Medjunarodni filmski festival Palic vec je u '98. godini posto je, kako kaze njegov direktor Radoslav Zelenovic, jedna od odlika ove manifestacije praksa da cim se zavrsi jedno njeno izdanje krene ozbiljan rad na narednom. Sada je sasvim izvesno da ce od sledece godine palicki festival ziveti u znacajno izmenjenom liku, sto ce, kako odgovorni veruju, doprineti razvijanju njegove i sada evidentne osobenosti u domacem filmskofestanskom miljeu. O cemu se radi, g. Zelenovic je otkrio u razgovoru za "Nasu Borbu" - objedinjuju se nacionalna i internacionalna konkurencija, to jest uvode se jedinstvene nagrade, a vrsice se, u pravom smislu te reci, i selekcija domacih filmova, sto znaci da sve sto je snimljeno nece moci da racuna na prikazivanje na ovom festivalu.

- Bez obzira na nas dogovor da bi festival definitivnu programsku pretpostavku, odnosno koncept, trebalo da nadje do 2000. godine, rekao bih da smo vec ove godine bili sasvim blizu tome sto bi, po mom osecanju i nekakvom filmskom mentalitetu, taj festival trebalo da bude - kaze Radoslav Zelenovic. - Ove godine je mnogo hvaljen program filmova zemalja u tranziciji, koji je pokazao nekoliko vaznih stvari. Pokazao je kako smo mi za kratko vreme uspeli da ostanemo bez bilo kakve informacije o tome sta se desava u nekim bliskim nam kinematografijama, s kojima nam je mnogo lakse da se poredimo nego s nekim svetskim filmskim industrijama jer su nam i interesovanja i uslovi proizvodnje slicni. Kao sto ste culi, u Makedoniji su za sedam godina jedva uspeli da zavrse cetvrti film. Znaci, to sto smo uradili sa zemljama u tranziciji apsolutno je proslo sve probe i ostaje kao deo koncepta festivala, treci program festivala. Odmah da se razumemo - to apsolutno ne sme i nece Palic da pretvori u festival filmova iz bivsih jugoslovenskih republika. Taj problem tranzicije je uostalom mnogo siri, jer, kako smo videli, i Austrijanci ("Jugofilm") i Italijani ("Karijera jedne Vesne") i te kako osecaju taj problem i to je dobro. Imam ideju da se napravi jos jedan program ili da program filmova zemalja u tranziciji iduce godine bude sacinjen filmovima koji su nastali kao eho rata na ovim prostorima. Bilo da su oni snimljeni u Francuskoj, Bosni, Madjarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Buduci da se, kako je vec receno, od iduce godine dodeljuje jedinstvene nagrada ili nagrade za celokupan program, razmislja se i o "promenama koje vesele" u formi i vrednosti odlicja.

- Mi u Kinoteci imamo originalnu kameru Aleksandra Lifke i mozda je pametno da se naprave replike te kamere i da se najboljem filmu i onim koji osvoje drugu i trecu nagradu dodele Zlatne, Srebrne i Bronzane kamere. Ozbiljno razmisljamo i o tome da se uvisestruce novcane visine nagrada. Da kada stvaralac dobije tu nagradu dobije i, uslovno receno, adekvatnu finansijsku satisfakciju za napor koji je ulozio. Vazna stvar je medjunarodni ziri. Koliko god se to nekom dopadalo ili ne, medjunarodni ziri gleda filmove iz pretpostavke onoga sto mene zanima - kako ti filmovi funkcionisu prema svetu. Kako oni funkcionisu prema nama, lako cemo saznati.

Ovih dana javnosti je obznanjeno da Ministarstvo kulture znacajno skracuje listu manifestacija koje ce ubuduce moci da racunaju na podrsku Republike posto je inflacija raznoraznih smotri i festivala hronicna boljka nase kulture. Palic je, naravno, "preziveo" ovo procesljavanje.

- Palicki festival je osoben ne samo zbog cinjenice da je medjunarodni, nego upravo zato sto nam otvara mogucnost da se poredimo sa svetom i da taj svet zovemo u nase prostore da ocenjuje i procenjuje - naglasava Zelenovic. - Sasvim izvesno ce u oktobru u Beogradu biti Mencl i Svjerak, pa ce lako tada biti da Menclu kazem da pogleda svoj kalendar i vidi moze li sledeceg leta da bude u ziriju palickog festivala. Sada smo i u pregovorima s Ambasadom Italije oko Bertolucijevog dolaska posto je on jedan od sledecih dobitnika priznanja Jugoslovenske kinoteke "Zlatni pecat". Vrlo sam zadovoljan sto je palicki festival bio prvi, a Subotica je zaista idealno mesto za to, koji je pozvao i filmove i ljude iz nekadasnjih delova nase zemlje. Ko je dosao, dobro je dosao, ko nije imao petlju, sta da mu radimo. Ja sam jednom nasem prijatelju koji se premisljao prvo da li da dodje, pa onda da li uopste da da film, rekao - Znas, ako ti mislis da je meni lakse da pustim taj film nego tebi da ga posaljes, grdno se varas. Ni jednom ni drugom nije lako, ali samo ako obojica ulozimo napor, mozemo da resimo taj problem. Kad sve saberete, niko od njih nema uslova da napravi sopstveni festival. Nece valjda Makedonci za cetiri filma u sedam godina da prave festival, Hrvati za pet televizijskih i jedan bioskopski film imaju festival. U krajnjoj liniji i mi pravimo festival za pet domacih filmova. U redu. Prvi sam bio koji je insistirao da se Fest ne prekida i pravio onaj program "Secam se Festa". Pokazalo se da je pametnije bilo to sto je sopotski festival trajao jedan dan kao festival kontinuiteta, kad su mi se kolege smejale, i sad je taj festival stariji od Festa a poceo je posle njega.

Ne mozemo da mislimo samo o tome sta je trenutak. Da li ce neko da nas iskljuci iz Medjunarodne asocijacije filmskih festivala, a iskljucili zemlju iz Ujedinjenih nacija. Oko proslave jubileja 100. godina filma meni su prigovarali da stvaram privid da je u ovoj zemlji sve normalno. Mozda su i u pravu, ali u mojoj karijeri i mom zivotnom veku stogodisnjica filma se dogadja samo jednom.

Paralelno s pripremama za Palic '98 radi se na registraciji u Medjunarodnoj asocijaciji filmskih festivala. - Predstoji nam ozbiljan problem usaglasavanja termina s drugim medjunarodnim festivalima. Sada smo se poklopili s moskovskim festivalom i da bude cudo vece tamo su pobedili filmovi koji su pobedili kod nas, sto govori, ako hocete, i o renomeu naseg medjunarodnog zirija i selekciji.

Radovan Kupres

Istorijsko otkrice

Posto je Radoslav Rale Zelenovic mnogo stariji kao direktor Jugoslovenske kinoteke nego kao direktor palickog filmskog festivala, ova rubrika ne moze da prodje bez bar jedne vazne novosti vezane za maticnu instituciju naseg sagovornika. Vrlo je moguce da je Kinoteka ovih dana mesto velikog istorijskog otkrica koje bi se, kako kaze g. Zelenovic, cak smelo nazvati "filmskim Lepenskim Virom". Iz Francuske je stigao materijal pod naslovom "Konji i kocije" za koji se "sumnja" da je snimljen 1897. godine na Topcideru i da se na njemu vidi obrenovicevska zandarmerija. U toku je posao strucne identifikacije filmskog zapisa. - Ako se ispostavi da je to zaista kod nas snimljeno, uspostavice se potpuno novi parametri o kinematografiji na ovim prostorima. Znamo da je 1896. bila prva projekcija kod nas i to je kraj. Znamo da su 1897. saradnici brace Limijer bili ovde i snimali, ali ti filmovi nisu nadjeni. Nabrojite mi koliko zemalja u svetu ima sto godina stare filmske materijale snimljene na svom prostoru.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /