Petak, 8. august 1997.

MILAN DUPOR, PRAVNI SAVETNIK BILJANE PLAVSIC

Parlamentarni izbori u RS po pravilima OEBS

Izborni zakon RS iz 1994. godine nije usaglasen sa dejtonskim odredbama pa medjunarodna zajednica takve izbore ne bi smatrala regularnim, kaze Milan Dupor, pravni savetnik Biljane Plavsic, u obrazlozenju njenog zahteva da se predstojeci izbori obave po pravilima OEBS

Banjaluka, Beta. - Pravni savetnik predsednice Republike Srpske Milan Dupor izjavio je juce agenciji Beta da ce se oktobarski parlamentarni izbori u RS odrzati po pravilima i pod supervizijom OEBS. Predsednica RS Biljana Plavsic juce je na mitingu u Bileci najavila da ce ti izbori biti odrzani od 12. do 14. oktobra.

Po Duporovim recima, vecina opozicionih stranaka, posebno onih koje su formirale Koordinacioni odbor za pruzanje podrske predsednickoj odluci o raspustanju Narodne skupstine RS, insistirala je na tome da se parlamentarni izbori sprovedu u septembru, paralelno sa lokalnima, ali je to, zbog tehnickih problema, neizvodljivo.

Dupor je objasnio da se ocekuju prijave novih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata, ali je dodao da ce se i za parlamentarne izbore koristiti spisak biraca registrovanih za septembarske lokalne izbore. "OEBS nije prihvatio da se parlamentarni izbori odrze po Zakonu RS o izboru narodnih poslanika i odbornika iz 1994. godine, jer taj zakon nije usaglasen sa dejtonskim Ustavom", rekao je Dupor.

On je objasnio da po clanu 12 tog zakona biracko pravo imaju samo punoletni drzavljani RS sa prebivalistem na teritoriji RS. "Tim clanom se oduzima biracko pravo izbeglickoj populaciji, pa medjunarodna zajednica takve izbore ne bi smatrala regularnima", dodao je Dupor. On je naglasio da je u tom zakonu sporna i odredba o drzavljanstvu, koja se upravo usaglasava na nivou Saveta ministara BiH. "Da ne bi ponovo doslo do pat-pozicije, predsednica Biljana Plavsic je zatrazila od OEBS da parlamentarne izbore u RS sprovede po svojim pravilima", rekao je Dupor. On je naglasio da je sef misije OEBS u BiH Robert Frovik taj zahtev u nacelu prihvatio, pod uslovom da OEBS ne bude samo posmatrac. "Ceka se jos samo formalna odluka beckog Kolegijuma direktora OEBS, kao i pristanak Kontakt-grupe, sto ce verovatno uslediti sutra", kazao je Dupor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /