Petak, 8. august 1997.

NEZAVISNI SINDIKAT BEOGRADSKOG UNIVERZITETA POZIVA NA GENERALNI STRAJK OD 1. SEPTEMBRA

Letnja sema praznih obecanja

Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete nisu do 4. avgusta isplatili majske zarade

Beograd. - Organizacija nezavisnog sindikata radnika beogradskih univerziteta (ONSRBU) uputila je poziv svim zaposlenima na univerzitetima u Srbiji da 1. septembra zapocnu generalni strajk i istraju do ispunjenja zaostalih obaveza drzave prema visokom i visem obrazovanju i naucno istrazivackim projektima, koje finansira Ministarstvo za nauku.

U jucerasnjem saopstenju ONSRBU istice se da Vlada Srbije i Ministarstvo za prosvetu nisu ispunili ni svoje najnovije obecanje, dato 19. jula, da ce do 4. avgusta ove godine zaposlenima na univerzitetima u Srbiji u celini isplatiti zarade za maj. Resorni samostalni (drzavni) sindikati odigrali su ulogu trojanskog konja u pregovorima sa vladom o isplati dugovanja za plate, materijalne troskove i regresa za zaposlene, kaze se, u saopstenju, uz zakljucak da se sprovodi uobicajena letnja sema praznih obecanja za zaposlene na univerzitetima.

"Nova medijska prezentacija Srbija u pokretu, uz obecanje novog prosperiteta pre bi se mogla nazvati Srbija u blatu, jer je na sceni novo praznjenje dzepova gradjana sa zamagljivanjem sustine problema i krize. Mnogo je slicnih 'prezentacija' na Univerzitetu. Pre nekoliko godina pompezno je najavljen Fond za resavanje stambenih potreba mladih naucnih radnika Univerziteta u Beogradu, koji je ostao samo primer lazne nade za mlade. Nedavno je predsednik Fonda, prva dama SRJ, podnela neopozivu ostavku.

LJ. G.

Podrska najavljenom strajku

Nezavisni sindikati Srbije podrzavaju opredeljenje ONSRBU da pocne sa pripremom generalnog strajka, ne samo kao organizacije clanice, vec zbog katastrofalnog stanja u visokom i visem obrazovanju i krajnje neodgovornosti vlade za prevazilazenje finansijskog kolapsa u ovoj delatnosti.

Od Rektorata BU zahteva se da ispita rad Fonda za resavanje stambenih potreba mladih naucnih radnika i javnost obavesti o razlozima "zamrzavanja" sredstava prikupljenih za stanove profesorskom podmlatku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /