Petak, 8. august 1997.

PROTESTNU KOLONU GLADNIH KRAGUJEVACKIH ORUZARA NADLEZNI IZ VLADE SRBIJE ODBILI SU DA SASLUSAJU

Zuljevi - jedini dobitak oruzara

Ponovo cemo se okupiti za 30 dana ispred ove kuce srama, u koju su odbili da nas prime - porucio je Dragutin Stanojlovic Baja, sekretar Sindikata

Na kraju - razocaranje:
Kragujevacki oruzari su burno
reagovali na odbijanje nadleznih da ih cuju

Beograd. - "Dace bog pa cemo se za trideset dana ponovo okupiti ispred one kuce srama (Vlade Srbije), u kojoj su odbili da nas prime, i to u jos vecem broju" - zavrsio je jucerasnju 29. javnu sednicu sindikata fabrike "Zastava - Namenska Proizvodnja" (ZNP) sekretar odbora sindikata Dragutin Stanojlovic Baja. Vise od 1.000 okupljenih oruzara, ukljucujuci i njih 130, koji su pre dva dana krenuli iz Kragujevca peske, docekalo je ovu poruku, ali i iznesene zakljucke, glasnim odobravanjem. Pored regulisanja visegodisnjeg dugovanja drzave prema ZNP, koji je dostigao 72 miliona dolara, te ugovora o poslovima koji bi im doneli posao, oruzari su zakljucili da bi bilo dobro da im Vlada Srbije odobri sredstva iz Fonda za razvoj Srbije.

Finis maratonske visednevne "sednice" poceo je rano ujutro, negde na desetom kilometru od Beograda, kada je posle petocasovnog nocnog odmora, grupa od 130 oruzara, krenula put zgrade Vlade Srbije. Dok su se kretali starim avalskim drumom, a kasnije bulevarom JNA, oruzare su bucno pozdravljali malobrojni vozaci i gradjani, na sta je zdusno odgovarano pistaljkama i trubama. Nedostatak zvanicne podrske, jedan od oruzara je prokomentarisao recima: "E, da smo dosli da podrzimo Momira i Slobodana, vec bi nam cestitali na junackom podvigu, a i ruzu bi dobili, a ovako, sigurni su nam jedino zuljevi." Iako je kraci nocni odmor koriscen za spavanje, sa zacelja kolone casto se zahtevalo da pozure, da bi na vreme stigli pred Vladu.

Gotovo bez pauze, mars oruzara protekao je mirno sve do Slavije gde su im komandir milicije, i kako smo kasnije nezvanicno saznali, inspektor u civilu, saopstili da je skup ispred Vlade Srbije nenajavljen, ali da oruzare, na trgu Nikole Pasica ocekuje predsednik sindikata metalaca Srbije, Aleksandar Ivovic. Posto nisu uspela ubedjivanja da je skup ispred sedista Vlade preko sindikalne centrele uredno prijavljen, oruzari su ipak krenuli alternativnom trasom - Ulicom kralja Milutina, ka trgu Nikole Pasica. Dok su prolazili pored Skupstine Srbije, ulicom se orilo "Lopovi, lopovi". Pesacima oruzarima, na trgu su se oko 11 casova pridruzile motorizovane kolege iz Kragujevca, Uzica i Cacka, njih oko 900.

Osuda ponasanja Vlade

"DS ostro osudjuje ponasanje vlasti prema oruzarima iz Kragujevca" - kaze se u jucerasnjoj izjavi portparola DS Aleksandre Joksimovic. U izjavi se dalje navodi da milicijske prepreke postavljene na prilazu Beogradu i policijsko sprovodjenje do centra grada, sigurno nisu znak dobrodoslice ljudima koji su peske dosli po pravdu.

Tu se radnicima obratio i gradonacelnik Kragujevca, Veroljub Stevanovic. On je neodobravanje skupa opravdao "saobracajnim razlozima", i izrazio nevericu u mogucnost da ih neko primi iz redova republickih ili saveznih vlasti. - Dozvolite mi da vas pozdravim, posebno one sa kojima smo prosli 130 nezaboravnih kilometara - oglasio se potom Zoran Nedeljkovic Meda, predsednik sindikata ZND. - Mi vec tri godine pokusavamo da resimo probleme koji postoje u fabrici. Umesto toga, oni se samo nagomilavaju, jer je onima koji su to trebalo da rade samo stalo da se bogate na racun radnika. Ukoliko je SRJ pravni naslednik SFRJ, onda bi trebalo da vrati novac koji nam duguju, a ne da cekamo od predsednika Milosevica ( docekan uzvicima lopovi lopovi), da pregovara sa Kucanom, Gligorovim, Tudjmanom i ostalima. Neka shvate da sa radnicima nema vise igranja, imamo mi i druge metode, ako nece da nas saslusaju.

- Sram te bilo predsednice Slobodane Milosevicu, porucio je Dragutin Stanojlovic Baja, prethodno objasnivsi da je to jedini covek koji je mogao MUP-u Srbije da naredi da ne dozvoli okupljanje ispred Vlade. MUP u normalnim zemljama stiti narod od lopova, a kod nas je obrnuto.

Stanojlovic je dodao da veruje da radnici nece dugo trpeti ovu bedu, da im se gaze i obraz i cast. "Doci cemo ponovo bez obzira ako kazu - ne."

Vlada mora vratiti dugove

SPO zahteva da aktuelni sprski rezim najozbiljnije shvati apele kregujevackih oruzara, za ciju su sudbimu direktno odgovorni Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane, kaze se u jucerasnjem saopstenju za stampu SPO.

Radnicima su potom procitani zakljucci, pa im se obratio predsednik sindikata metalaca Srbije Ivovic. On je priznao da postoje problemi, a pohod radnika za ocuvanje fabrike okarakterisao kao tuzan. Nekada je namenska industrija bila favorizovana, a sada sastavlja kraj sa krajem. Sve ono sto je moglo da se uradi u ime sindikata uradjeno je - rekao je on.

Njegova preporuka da radnici moraju mnogo vise da urade u okviru firme, i u dogovoru sa rukovodstvom, docekano je uzvicima "Ua". U jednom ranijem razgovoru sa novinarima Ivovic je rekao da su neki zahtevi opravdani i da i u Saveznoj vladi i Republickoj Vladi postoji dobra volja za razgovore. ZNP je primila u vise navrata sredstva od Vlade Srbije, a kako su koriscena, to znaju samo u kolektivu. I pored toga oni su ovde - zakljucio je Ivovic.

Sasvim suprotnu reakciju izazvala je pojava predsednika gradske vlade Beograda Spasoja Krunica.

- Trebalo bi da je sramota onoga ko je danas odbio da vas primi, onoga ko smatra da vi danas niste u Beogradu, a zeli da niste ni u Kragujevcu - rekao je Krunic, i dodao da se dug koji drzava ima mora regulisati sto pre. Iako to nije u nadleznosti Gradske skupstine, on je pozvao predstavnike oruzara na dogovor o konkretnim vidovima pomoci.

Vecina oruzara skup je napustila i uverena da ce ponovo doci u Beograd ako ustreba. "Ubedjen sam da se nesto pokrenulo, a i nas glas se cuo" - kaze jedan od pesaka, Milovan Damjanov.

Nezvanicno saznajemo da je oruzarima za danas najavljena isplata julske plate.

Po zavrsetku "sednice" oruzari su oko 13 casova autobusima krenuli ka Kragujevcu.

Rade Repija

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /