Petak, 8. august 1997.

EVROPSKA UNIJA ODBACUJE "SELEKTIVNI PRISTUP" SRPSKIH VLASTI U POZIVANJU IZBORNIH POSMATRACA

Od Beograda se trazi novi poziv, ali bez uslovljavanja

Evropska "petnaestorica" insistiraju na "autenticnom pristupu" koji podrazumeva nadzor celine izbornog procesa, ukljucujuci slobodu izrazavanja i informisanja i jednaki pristup svih partija medijima, a sve to "narocito u predizbornoj fazi"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Nakon predsedavajuceg OEBS i Predsednistvo EU je odbacilo "selektivni pristup" srpskih vlasti u pozivanju medjunarodnih posmatraca na predstojece parlamentarne i predsednicke izbore. Takav poziv je, podsetimo, bio upucen parlamentarcima onih zemalja-clanica OEBS koje su sa SR Jugoslavijom "normalizovale odnose". Umesto toga, Predsednistvo EU trazi od Beograda da istoj organizaciji uputi novi poziv, ali ovog puta "bez bilo kakvih uslovljavanja sta ona moze, ili ne moze, da radi".

U deklaraciju koju je u ime "petnaestorice" juce objavilo luksembursko Predsednistvo EU, jugoslovenske se vlasti pozivaju da prihvate "autentican nadzor parlamentarnih i predsednickih izbora od strane OEBS", koja mora da ima punu slobodu u sastavljanju svojih posmatrackih timova. A "autentican" je, prema EU, onaj "nadzor na bazi medjunarodno prihvacenih standarda koji ima u vidu celinu izbornog procesa, ukljucujuci slobodu izrazavanja i informisanja i jednaki pristup svih partija medijima", a sve to "narocito u predizbornoj fazi". U tom kontekstu - naglasava se u deklaraciji - "EU reafirmise potrebu za punom i brzom implementacijom preporuka sadrzanih u Gonsalesovom izvestaju".

"Garantujuci slobodne i demokratske izbore, Jugoslavija ce pokazati resenost da se jasno opredeli za put demokratije i vladavine zakona, doprinoseci time svojoj punoj integraciji u medjunarodnu zajednicu" - zakljucuje se u jucerasnjoj deklaraciji Predsednistva EU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /