Petak, 8. august 1997.

SUPROSTAVLJENE STRUJE U DPS NASTAVLJAJU SPORENJE OKO PARTIJSKE ZGRADE

Iseljeni ocekuju povratak u kabinete

Predsednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotic tvrdi da resenje Osnovnog suda u Podgorici o privremenim merama ne omogucava useljenje Momira Bulatovica i ostalih "ostecenih" u zgradu DPS do okoncanja postupka

Podgorica. - Povodom rjesenja Osnovnog suda u Podgorici, kojim se putem privremene mjere vracaju "radne prostorije" smijenjenim rukovodiocima i radnicima Demokratske partije socijalista Crne Gore Momiru Bulatovicu, Predragu Bulatovicu, Dragisi Pesicu, Velizaru Kaludjerovicu i Radmili Kuzman, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotic je izjavio "da nema niko pravo da samovlasno ostvaruje njeno izvrsenje, tim prije sto odluka o privremenoj mjeri nije provjerena po ulozenom pravnom sredstvu".

Gospodin Vukotic podsjeca da je privremena mjera odredjena i traje do okoncanja postupka po tuzbi za smetanje posjeda, koju su protiv Ministarstva unutrasnjih poslova i rukovodilaca Zajednickih poslova republickih organa uprave pokrenuli funkcioneri i radnici DPS-a, kojima je 16. jula ove godine onemoguceno da udju u zgradu DPS-a u kojoj su (bile) njihove sluzbene kancelarije.

Posle iskaza svih tuzitelja, naredna rasprava zakazana je za 18. septembar. Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore naglasava da je na ovu privremenu mjeru zastupnik tuzenih ulozio i prigovor "po kome je postupak odlucivanja u toku". On, pri tom, istice da je razlog njegovog obracanja javnosti "u cinjenici da je za izvrsenje odluke suda iskljucivo nadlezan sud u zakonskom propisanom postupku" podvlaceci svoju odgovornost za vrsenje sudske vlasti i ovlascenja za preduzimanje "mjera za njeno efikasno ostvarivanje".

Zabrana jos na snazi

Podsjecajuci ih da je Drzavni tuzilac dao prigovor na prvostepeno sudsko rjesenje po njihovoj tuzbi Dusko Markovic, poslovni direktor DPS-a, u pismu Momiru Bulatovicu, Predragu Bulatovicu, Dragisi Pesicu, Velizaru Kaludjerovicu i Radmili Kuzman skrece paznju da im "se nece omoguciti koriscenje poslovnih prostorija do okoncanja postupka po pravnim ljekovima".

Dragan Garic, jedan od advokata grupe tuzitelja, kaze za "Nasu Borbu" da je saopstenje predsjednika Vrhovnog suda "vise politicko nego strucno misljenje", te da on nema "nikakvih" kompetencija da se izjasnjava povodom odluka osnovnih sudova".

- Ovaj covjek nije ovlascen da sam istupa na ovaj nacin, jer nema nikakve ingerencije po ovom pitanju - rekao je Garic.

On je naglasio da je rjesenje o privremenoj mjeri podgorickog Osnovnog suda izvrsno i da ce advokati ostecenih po tuzbi za smetanje posjeda nastojati da se ono sto prije realizuje. "Cekamo samo da sud odredi svoje izvrsioce, koji ce kljuceve od oduzetih prostorija predati onima kojima i pripadaju" - dodao je Garic.

Treci kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore, koji je prekjuce poceo (i prekinut) u Kolasinu, bice kako su najavili njegovi organizatori, nastavljen upravo u kongresnoj sali DPS-a, oko koje se i vrti pomenuta tuzba. U Demokratskoj partiji socijalista, sa novim predsjednikom Milicom Pejanovic- Djurisic, smatraju da je u Kolasinu formirana "neka nova stranka" i da su svi clanovi DPS-a koji su se nasli na ovom skupu, "sami sebe iskljuciti iz Demokratske partije socijalista".

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /