Petak, 8. august 1997.

AMERICKA VIDJENJA STARTNE ETAPE BALKANSKE MISIJE HOLBRUKA I GELBARDA

Poruka iz Tuzle Palama i Beogradu

Prema izvestaju Nacionalnog radija Holbruk i Gelbard okrivljuju pre svega srpsku stranu za neuspehe u realizaciji Dejtonskog sporazuma. Poseta Banjaluci u funkciji podrske Biljani Plavsic

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Retorika je, kao i uvek, OK. Ali, sta je sa delima?

Najkrace receno, ovo je rezime izjava Ricarda Holbruka i Boba Gelbarda koje americki mediji prenose od preksinoc sa starta njihove balkanske turneje - uz izrazavanje zadovoljstva razgovorom obavljenim u Splitu sa Tudjmanom i Izetbegovicem, ali i uz pratece upozorenje izaslanika iz Vasingtona da su se i ranije od svih potpisnika Dejtonskog mirovnog ugovora cula obecanja o doslednom sprovodjenju tog dokumenta, dok je u medjuvremenu na terenu u Bosni doslo do skoro potpune blokade mirovnog procesa.

Prema izvestaju americkog Nacionalnog radija, Holbruk i Gelbard okrivljuju pre svega srpsku stranu za dosadasnje neuspehe u sprovodjenju ugovora iz Dejtona, pri cemu se u prvi plan izvlaci problem sa "politicki i dalje veoma aktivnim" Radovanom Karadzicem, na cije privodjenje - sa ostalim optuzenima za ratne zlocine - i dalje ceka Medjunarodni tribunal u Hagu.

U tom kontekstu, ovdasnji mediji ukazuju na poseban znacaj sastanka u Tuzli Ricarda Holbruka i Roberta Gelbarda sa nacelnikom Generalstaba americkih oruzanih snaga Dzonom Salikasvilijem i komandantom NATO-a generalom Veslijem Klarkom. Prema americkom radiju, poruka sa tog razgovora u Tuzli mogla bi da bude da ce se medjunarodne snage u Bosni ubuduce mnogo aktivnije angazovati u poteri za optuzenima za ratne zlocine (po prijedorskom receptu od 10. jula), sto je, kako se navodi, upozorenje prevashodno namenjeno rukovodstvu Republike Srpske kao i Slobodanu Milosevicu, s kojim ce se Holbruk i Gelbard sastati u petak uvece u Beogradu.

Pre danasnjeg dolaska u Beograd, americki izaslanici boravice u petak ujutru u Banjaluci, u misiji (kako navodi jucerasnji "Vasington post") politicke podrske Biljani Plavsic, "a posebno njenim nastojanjima da uspostavi zakonsku kontrolu nad kompletnom RS i zaustavi crnu berzu u kojoj su maksimalno angazovani Radovan Karadzic i njegovi sledbenici sa Pala". Istovremeno, u Vasingtonu se ocekuje da ce Holbruk i Gelbard u banjaluckim razgovorima podrzati Plavsickinu inicijativu za oktobarskim opstim izborima, posle nedavnog raspustanja Skupstine RS.

"Cinjenica je da se gdja Plavsic i sama afirmisala u proslosti kao izraziti ultranacionalist, ali je isto tako i cinjenica da ona moze da racuna na podrsku Zapada u tekucem internom obracunu sa Karadzicem i Krajisnikom, jer Zapad, jednostavno, nema drugu alternativu", konstatovano je na tu temu u sinocnjem izvestaju americkog Nacionalnog radija iz Banjaluke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /