Petak, 8. august 1997.

"VASINGTON TAJMS" O MILOSEVICU

Covek koji svetu obecava mir, kod kuce autokrata

"Vasington tajms" (pod naslovom "Holbruk ce zateci Milosevica u grandioznom titovskom stilu") objavio je uoci dolaska americkih mirovnih nadzornika u Beograd izvestaj iz jugoslovenskog glavnog grada.

"Kad se Ricard Holbruk bude sastao sa Slobodanom Milosevicem, ustanovice da je ovaj preuzeo mnogo od spoljnog sjaja nekadasnjeg diktatora Josipa Broza Tita, ali vrlo malo od njegovog sarma. Covek ciji je poziv na srpski nacionalizam podstakao trogodisnji rat u Bosni, preselio se proslog meseca u bivsu kraljevsku rezidenciju i vozi se unaokolo u staromodnom "mercedesu", pravljenom specijalno za Tita, dugogodisnjeg komunistickog lidera koji se lukavo postavljao prema zapadnim liderima dok je svoj narod vodio gvozdenom rukom.

Ali, bez obzira na novu titulu i novi imidz kazu diplomati u Beogradu, g. Holbruk ustanovice da i dalje ima posla sa onim istim tvrdoglavim liderom, kojeg poznaje odranije. Sa covekom koji voli da svetu obecava mir, dok kod kuce promovise ekstremizam i autokratsku vlast. Zapadni diplomati posebno su zabrinuti zbog obnovljenog flertovanja g. Milosevica sa srpskim ekstremistima.

Predsednik je uspostavio posebno bliske odnose sa Vojislavom Seseljom, gradonacelnikom Zemuna, koji vodi kampanju izbacivanja pripadnika nacionalnih manjina iz njihovih kuca, a ucestvovao je i u nedavnom prebijanju jednog poznatog beogradskog advokata angazovanog u odbrani ljudskih prava Hrvata u Zemunu. Obojica - i g. Seslj i g. Milosevic - odrzavaju bliske veze sa Radovanom Karadzicem, bivsim liderom bosanskih Srba, koji se nalazi na listi najtrazenijih ratnih zlocinaca Tribunala iz Haga", stoji izmedju ostalog u izvestaju "Vasington tajmsa".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /