Subota, 9. august 1997.

PREMA ANKETI PODGORICKE AGENCIJE "DAMAR"

Djukanovic ispred Bulatovica i Milosevica

Vise od 40 odsto anketiranih vece poverenje poklanja premijeru nego predsedniku Crne Gore i predsedniku SRJ. Polovina ispitanih veruje da je SRJ najbolje resenje za Crnu Goru

Podgorica, Beta. - Gradjani Crne Gore vece poverenje imaju u crnogorskog premijera Mila Djukanovica nego u predsednika Crne Gore Momira Bulatovica, predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica i institucije savezne drzave, pokazala je najnovija anketa privatne podgoricke agencije "Damar", sprovedene pocetkom jula medju 750 ispitanika iz sedam crnogorskih gradova.

Oko 40 odsto ispitanika veruje Vladi Crne Gore, a gotovo isti procenat je onih koji malo ili nimalo ne veruju u izvrsnu vlast u Crnoj Gori. Oko 25 odsto ispitanika iskazuje naklonost prema predsedniku Crne Gore, ali mu oko 56 odsto anketiranih malo ili nimalo ne veruje, prenosi jucerasnji podgoricki dnevnik "Pobjeda".

Sto se tice raskola u vladajucoj Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore (DPS), 38 odsto ispitanika veruje idejama Mila Djukanovica, dok je od njegovih stavova udaljeno oko 33 odsto anketiranih. Idejama Momira Bulatovica blisko je 21,9 odsto anketiranih, dok 52,8 odsto frakciju DPS koju predvodi Bulatovic smatra dalekom ili vrlo dalekom. Pristalice opozicionih stranaka medju ispitanicima iskazali su vece poverenje u ideje Mila Djukanovica, a gotovo nikakve u stavove Momira Bulatovica.

Veliko nepoverenje u ideje crnogorske opozicije iskazalo je 27,6 odsto ispitanika, njih 18,7 odsto malo veruje u njih, dok oko 30 odsto ispitanika veruje opoziciji u Crnoj Gori. Veliko razocaranje ispitanici su izrazili prema radu saveznih institucija. Vise od 65 odsto anketiranih (ili dve trecine) imaju malo ili nikakvo poverenje u jugoslovensku Skupstinu i Vladu, dok samo oko pet odsto veruje u te institucije. Oko polovina anketiranih veruje da je SRJ najbolje resenje za Crnu Goru, ali svaki treci ispitanik smatra da bi i za Crnu Goru i za Srbiju bilo najbolje da su samostalne drzave. Broj neodlucnih je oko 15 odsto.

Ispitanici su iskazali i veliko nezadovoljstvo razvojem demokratije u SR Jugoslaviji. Oko 65,7 ispitanika nezadovoljno je razvojem demokratije, dok je 20,7 odsto sasvim zadovoljno. Oko 45 odsto ispitanika smatra da je politicki sistem u SRJ sve slabiji i da uskoro vise uopste nece funkcionisati, dok oko 35 odsto ispitanika veruje da politicki poredak ipak funkcionise. Velika skepsa iskazana je i prema vladajucoj stranci u Srbiji - Socijalistickoj partiji u ciji rad i politiku ne veruje 65,3 odsto. Samo 4,1 odsto ispitanika daje veliko poverenje toj partiji.

Ni srpska opozicija ne stoji dobro, s obzirom na to da joj je nepoverenje iskazalo 63 odsto ispitanika, a poverenje samo 3,4 odsto.

Sudeci prema anketi, ni crnogorska policija nema poverenje gradjana, s obzirom na to da je polovina ispitanika odrecno odgovorila na to pitanje. Samo 9,6 odsto je reklo da ima poverenja u policiju. Anketa je pokazala da se nezavisnim medijima u Crnoj Gori veruje dva puta vise nego drzavnim glasilima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /