Subota, 9. august 1997.

DOKUMENTI KOJE JE OBJAVILA AMERICKA TV MREZA "A & E" O POVEZANOSTI VATIKANA I USTASKOG REZIMA (2)

Nestanak "pacovskim kanalima"

Moguce je da je ogromna svota od 200 miliona svajcarskih franaka bila iskoriscena za prebacivanje nacista u Juznu Ameriku, Spaniju i Portugaliju, kaze novinar Drugog programa nemacke televizije i autor emisije o toj temi Jens Monat

Drugi dokument koji upucuje na povezanost ustasa i vatikanske kurije potice takodje iz izvora americke obavestajne sluzbe. U njemu se izvestava o fratru Anti Golicu koji je nastanjen u hrvatskom samostanu "San Djirolamo". Izvor "JK 42" pominje da je on vec pomenut u ranijim izvestajima.

U sledecoj tacki navodi se da Golic vazi kao sef i "sponzor" svih Hrvata nastanjenih u Rimu, specijalno pripadnika ustaskog pokreta. On je, svedoci se u izvestaju, organizovao veliku administraciju da bi ih snabdeo falsifikovanim ispravama i drugim dokumentima, vizama ili pasosima, kako bi emigrirali u Juznu Ameriku, narocito u Cile. Oni su jos dobijali mesecno sledovanje od 6.000 lira. U vezi sa njima je i "provisijevski Francuz" koji zivi u Rimu. Na kraju, navodi se da je "GOLIK" izjavio da ima tesne kontakte s Vatikanom.

- Postoje pretpostavke da su ova dva dokumenta (prvi o tome da je 200 miliona svajcarskih franaka sklonjeno u Vatikanu) povezani operacijom poznatijom pod imenom "Pacovski kanali", kaze novinar Drugog programa nemacke televizije koji je autor emisije o ovome, Jens Monat. "Pacovski kanali" su operacija kojom je veliki broj nacista, prvenstveno ustasa, prebacen u druge zemlje - Juznu Ameriku, Spaniju, Portugaliju. U ovu akciju narocito je bio upleten kontroverzni svestenik Krunoslav Draganovic, covek od Pavelicevog poverenja, pristalica hrvatske Bosne i dominantna licnost emigracije.

I istoricar Vili Korte u izjavi za "Nasu Borbu" smatra da je smisleno pretpostaviti da je novac o kojem se govori upotrebljen za finansiranje "Pacovskih kanala". "Za mene nije iznanadjenje da su katolicki franjevci umesani u ove poslove. Vatikan je igrao veliku ulogu kao bastion antikomunizma. Otuda poticu i jake veze CIA s katolickim krugovima. Italija je kasnije postala stoga jako vazna i za americko-britanske odnose. Otuda se moze protumaciti i uloga Vatikana u ovom slucaju, pa se pretpostavlja da je i izvor za ovaj izvestaj ili u Vatikanu ili americkoj obavestajnoj sluzbi", kaze profesor Korte.

Tema "Pacovskih kanala" interesantna je i za jevresku zajednicu. Jens Monat kaze da je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa, organizacije koja vodi celu akciju preispitivanja uloge Svajcarske i drugih neutralnih zemalja tokom proslog svetskog rata, najavio da bi zeleo audijenciju kod Pape, s namerom da razgovara upravo o "Pacovskim kanalima", a ne o "naci zlatu".

Cela ova storija ima nov, savremeni, kontekst. Nasi sagovornici odbijaju kao neverodostojnu verziju da bi preispitivanje ovih veza bio povod za polemiku SAD i Vatikana (sto se i pokazalo kao tacno). Hrvatska stampa smatra da bi ona trebalo da znaci pritisak na Hrvatsku. U svakom slucaju, ona je daleko od okoncanja, bar sve do sredine sledece godine, dok Komisija koju vodi bivsi sef americkih Federalnih rezervi, Pol Volker, ne zavrsi svoju istragu o nacistickom zlatu i umesanosti svajcarskih banaka.

D. Bisenic

Zakazan skup u Britaniji

Na inicijativu britanskog ministra spoljnih poslova Robina Kuka, zakazana je konferencija o "naci zlatu". Konferencija ce biti organizovana u decembru od strane britanskog Ministarstva spoljnih poslova. Povod za to je i cinjenica da se deo zlata i druge imovine koja je oduzeta Jevrejima i drugim nacistickim zrtvama, nalazi u posedu saveznickih zemalja. Konferencija je zakazana pre tri dana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /