Subota, 9. august 1997.

FUDBAL: DANAS POCINJE PETI SAMPIONAT SR JUGOSLAVIJE

Novo traganje za "integritetom"

Nema nikakve sumnje da ce, vec koliko sutra, poceti Peto fudbalsko prvenstvo SRJ, kao logican nastavak prethodna cetiri. Takodje je sasvim izvesno da ce i ovo biti trka "vecitog dvojca", od koga je ostalo samo ime i uvek prisutna zelja da s "jos novijim ekipama" privuku publiku, a kasnije, kad sazre, pokore i Evropu. Mozda bi tako i bilo da nije "iznudjene prodaje igraca" (od cega bi, inace, ziveli?), pa je sva prilika da cemo i ove sezone posmatrati kako se uigravaju potencijalni kandidati bogatijih evropskih klubova.

Ono sto je novo u novom sampionatu je cvrsto obecanje odgovornih u FSJ da ce se, vec na startu, stati na put svim eventualnim mahinacijama i muckama o cemu je, "post festum", nedavno ubedljivo govorio komesar za sudjenje Dragisa Komadinic. Posto dokaza za njegovu tvrdnju nije bilo (rec je o finisu minulog prvenstva), u fudbalskoj organizaciji glavni ce posao, u ovom trenutku, biti kako da se ubuduce pronadje nacin da svaka neregularnost dobije svoj "pisani trag" kojim ce, potom, krenuti disciplinski i ostali organi.

Sudeci po dosadasnjoj praksi, nije nam poznata varijanta po kojoj ce uplaseni i podmiceni sudija progovoriti ili se saznati sta se u cetiri oka razgovaralo o prodaji (kupovini) (ne)potrebnih bodova. Treba pokusati i propisima ograniciti takve pojave, ali je pitanje morala i postenja oduvek bilo iznad toga. Nema tog zakona i te mere koji ce spreciti ono sto su namerili oni kojima su pomenute karakterne osobine slabija strana.

Nova sezona, priznajmo to, pocece i pod utiskom ponizavajuceg poraza naseg aktuelnog sampiona u Zagrebu, koji nas je sveo na "pravu meru", stavljajuci pod sumnju sve nase price o "izuzetno talentovanoj generaciji koja, samo sto nije, dokazala svoje izuzetne kvalitete". Ipak, volimo taj fudbal, sa svim njegovim vrlinama i manama, stalno cekajuci da nam se nesto lepo dogodi - da se rodi nova "zvezda", da nam klubovi preskoce barem prvo evrokolo, da nam reprezentacija ode u Pariz... Ili, barem, da nam klub za koji navijamo osvoji domacu titulu, ma koju tezinu to imalo.

B. K.

Prvenstvo fudbalera

PRVA "A" LIGA - Subota: Cukaricki-Obilic, Proleter-Rad, Zemun-Crvena zvezda (svi u 17.30), Partizan-Buducnost, Vojvodina- Hajduk (obe u 20). Nedelja: Zeleznik-Mladost (L) (17.30).

PRVA "B" LIGA - Subota: Becej-Rudar, Sutjeska-Spartak, Loznica- Radnicki (K), Sartid-Buducnost (V), Pristina-Radnicki (N), Borac- OFK Beograd (svi u 17.30).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /