Subota, 9. august 1997.

RICARD HOLBRUK I ROBERT GELBARD U BEOGRADU RAZGOVARALI S OPOZICIONIM LIDERIMA I PREDSTAVNICIMA NEVLADINIH ORGANIZACIJA I NEZAVISNIH MEDIJA

Razocaranje zbog raspada "Zajedno"

Posle razgovora lideri opozicije potvrdili da su americke diplomate vise zainteresovane za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma. Vuk Draskovic tvrdi kako je netacno da je Amerika za bojkot izbora

Specijalni americki izaslanici Ricard Holbruk i Robert Gelbard sreli su se juce na prijemu, organizovanom u rezidenciji americke ambasade na Dedinju, sa predstavnicima opozicije u Srbiji, nezavisnih medija i nevladinih organizacija. Prijem, koji je iskoriscen za neformalne krece razgovore, kasnio je oko dva casa jer su se americke diplomate duze zadrzale u Republici Srpskoj.

Neposredno posle prijema njegovi ucesnici napomenuli su da se u tim razgovorima uglavnom govorilo o primeni Dejtonskog sporazuma, dok su neki od opozicionih predstavnika rekli kako su americke diplomate izrazile zaljenje zbog raspada koalicije "Zajedno". Jedino Zoran Djindjic, od aktera domace politicke scene, nije bio raspolozen da razgovara sa novinarima.

Vuk Draskovic je Holbruka i Gelbarda, kako je preneo nakon prijema novinarima, "upoznao sa zahtevima SPO, kao najvece stranke opozicije, koji moraju biti ispunjeni kako bi ova stranka izasla na izbore". Zamolio sam da i Amerikanci sa svoje strane podsete Milosevica da su data cvrsta obecanja da ce biti upucen direktan poziv OEBS da posalje posmatrace za izbore, rekao je lider SPO.

Draskovic je rekao Holbruku kako se ovde u delu javnosti, stampi, izjavama nekih politickih lidera "koji nece na izbore pod uslovom da budu ispunjeni svi izborni uslovi" provlaci teza da je Amerika za apsolutni bojkot bez obzira da li su ispunjeni izborni uslovi. "Odgovor je bio da je to nonsens, da je to netacno i da se sa takvim stvarima niko ne sme igrati".

Ukoliko i drzavna televizija bude deblokirana i poziv OEBS direktno bude upucen, SPO ce u tom slucaju izaci na izbore, pod uslovima koji su neuporedivo bolji nego sto su bili '90. i koji su narocito bolji od uslova koji su bili prosle godine, rekao je Draskovic.

Uoci dolaska lidera SPO vladala je neizvesnost medju novinarima da li ce se Vuk Draskovic pojaviti, jer je agencija "Beta" neposredno pre prijema javila da ce doci samo njegov savetnik Milan Bozic, navodno zato sto mu je odbijen zahtev da se "u cetiri oka" sretne sa americkim diplomatama. Draskovic se, medjutim, pojavio oko 15 casova i 20 minuta, nekoliko minuta nakon sto je stigla Vesna Pesic, predsednik Gradjanskog saveza Srbije.

Holbruk nije dosao na razgovor u Generalstab

Beograd, Beta. - Bivsi americki izaslanik za BiH Ricard Holbruk nije se pojavio u Generalstabu Vojske Jugoslavije na razgovorima sa nacelnikom GSS VJ Momcilom Perisicem, kako je bilo planirano. Posle prijema u rezidenciji americke ambasade sa predstavnicima politickih stranaka i medija u SRJ, na susret sa Perisicem dosao je sadasnji americki izaslanik Robert Gelbard i otpravnik poslova misije SAD u Beogradu Ricard Majls. Prvi sekretar i pres atase americke ambasade Dzon Braun nije zeleo da komentarise Holbrukov nedolazak.

U kracoj izjavi za novinare, Pesic je rekla da je glavna tema njenog razgovora na prijemu bio Dejtonski sporazum i njegova primena. Prema njenim recima Holbruk je "izrazio razocarenje sto se koalicija "Zajedno" raspala i on smatra da to nismo smeli da dozvolimo."

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica rekao je da izbori u Srbiji zaokupljaju manje paznje americkih diplomata od situacije u Bosni, ali da "nisu indiferentni".

Prema recima Nenada Canka, iz koalicije "Vojvodina" on je dobio uveravanja da su stavovi ove koalicije ispravni. "Koliko sam ja uspeo da razumem oni tu rec bojkot ne razumeju, ne razume se sta bi ta rec trebalo da znaci posto ideja nije jasno profilisana", rekao je Canak.

"Holbruk je rekao da ce jedna od tema razgovora kod Milosevica biti i Sandzak", obavestio je novinare Sulejman Ugljanin. "Razgovarali smo desetak minuta i mislim da ce biti koristi od toga. Mi smo insistirali na dijalogu i ponistenju odluke o nasilnom preuzimanju vlasti u Novom Pazaru", rekao je Ugljanin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /