Subota, 9. august 1997.

UDRUZENJE "DECJI OSMEH" UPUTILO PROTEST BRATISLAVI MORINI

Deca ne glasaju, ali su gladna

Za oporavak penzionera izdvojeno 30 miliona dinara, a decji dodatak isplacen za avgust - prosle godine

Nis. - Nisko udruzenje "Deciji osmeh" uputilo je juce protest republickom ministru za brigu o porodici Bratislavi Morini zbog toga sto je Republika obezbedila sredstva za "predizborni" oporavak penzionera uprkos tome sto roditeljima duguje veliki iznos za isplatu decjih i materinskih dodataka.

- Iz televizijskog dnevnika smo saznali da je za oporavak penzionera izdvojeno 30 miliona dinara, sto je humano, ali ne moze biti prioritet zemlje u kojoj deca gladuju. Sumnjamo da su ova sredstva izdvojena za penzionerske glasove na predstojecim izborima, a deca svesno zaobidjena jer na njima ne glasaju. Srbija samo gradu Nisu, za 18 hiljada korisnika, duguje oko 3,5 miliona dinara za decje dodatke. Mislimo da bi prioritet ove zemlje moralo biti izdvajanje sredstava za oporavak izgladnele dece, rekla je Verica Kojic, predsednik ovog Udruzenja.

Ona je dodala da je prilikom nedavne posete njihove delegacije nadleznom ministarstvu "ministarka obecala da ce se od 1. avgusta mesecno isplacivati po 1,5 deciji dodatak, a mi smo ovog meseca dobili avgustovski deciji dodatak za proslu godinu. Na ovakve isplate pristali smo ukoliko Republika oslobodi placanja kamate za racune za elektricnu energiju i televizijske pretplate sve korisnike decijih socijalnih davanja", rekla je Kojic. .

Ukoliko odgovor na ovakve zahteve ne stigne u roku koji je Morini dalo ovo Udruzenje, preduzece se "ozbiljnije mere". Pritom ce uskladiti sopstvene akcije s aktivnostima drugih udruzenja za brigu o deci s juga Srbije.

Z. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /