Subota, 9. august 1997.

RICARD HOLBRUK U INTERVJUU RADIJU B-92

Glupo je bojkotovati izbore

Beograd, FoNet. - Americki izaslanik Ricard Holbruk ocenio je juce da je "glupo" bojkotovati septembarske izbore u Srbiji "posto ce se oni, ako su vec raspisani, i odrzati" i dodao da ce predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu poruciti da mora povecati stepen odgovornosti prema Dejtonskom sporazumu.

U intervjuu za beogradski Radio B92, na pitanje da li u paketu za primenu Dejtonskog sporazuma Sjedinjene Americke Drzave imaju jednak pristup Bosni i procesima demokratizacije, posebno u Srbiji, te kako u tom svetlu komentarise najave bojkota izbora, Holbruk je odgovorio: "Kakav bojkot. Ne znam mnogo o tome. Jedino vam mogu reci da podrzavamo izborni proces i Dejton i mislim da oni koji bojkotuju izbore mogu samo da naskode sebi". "Glupo je bojkotovati izbore. Ako su vec raspisani, onda ce se i odrzati u svakom slucaju", dodao je americki izaslanik. On je naglasio da je Dejtonski sporazum tako koncipiran da potpuno jednako tretira sve strane.

Holbruk nije zeleo da komentarise predstojece razgovore sa Milosevicem, ali je rekao da se oni uvek odnose na implementaciju Dejtona koja, kako je rekao, vec dosta kasni, i da ce mu poruciti da mora povecati stepen odgovornosti prema ispunjavanju svojih obaveza. On je napomenuo da se ne oseca prevarenim zbog odlaganja u ispunjavanju obaveza iz Dejton. "Ako pogledate izjavu koju sam dao 21. novembra 1995. u Dejtonu, videcete da sam rekao da cak i u tom momentu slavlja mislim da ce sprovodjenje ugovora biti teze nego on sam. Nisam iznenadjen da to ionako kasni", podsetio je Holbruk i dodao:. "Drugo, mi smo, dok smo stvarali Dejton, dosli do teorije da ce biti bolje sa njim nego bez njega i da se sve ne moze postici odmah. Imamo dobar sporazum na papiru, ispunjavanje se vuce, ali su poslednja tri dana donela znacajano ubrzavanje u naporima na implementaciji."

Holbruk je napomenuo da je juce ujutro u Banjaluci imao "veoma dobre razgovore" sa predsednikom Republike Srpske Biljanom Plavsic, koja je, kako je istakao, podvukla da ce snazno podrzati Dejton, demokratiju i vladavinu prava. "Ona je takodje istakla da je nacionalista, ali ne i separatista i da podrzava koncept Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje sa dva jednaka entiteta", dodao je on. Prema njegovim recima, posto je Momcilo Krajisnik izabrani kopredsednik BiH, "kakav god da je, sa njim moramo da saradjujemo". Podsetivsi da je juce sa srpskim clanom Predsednistva BiH imao 12 sati neprestanih pregovora, Holbruk je rekao da je Krajisnik rekao da takodje podrzava Dejton. "Ipak, on je bio veoma tezak za razgovore i sve vreme je zauzimao veoma tvrde stavove", dodao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /