Subota, 9. august 1997.

UPOZORENJE DRZAVNOG SEKRETARA SAD MEDLIN OLBRAJT PREDSEDNICIMA JUGOSLAVIJE, HRVATSKE I BIH

Sve raspolozive mere u odbrani mirovnog sporazuma

U intervjuu za nacionalnu TV mrezu PBS Olbrajtova izjavila da medjunarodna zajednica nije vise spremna da tolerise neispunjenje preuzetih obaveza u Dejtonu

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Zvanicni Vasington veoma je zadovoljan sadasnjom situacijom u BiH, kad se prave poredjenja sa ratnim popristem koje je taj deo Balkana predstavljao do samo pre dve godine, ali - i pored toga - Klintonova administracija izrazava u poslednje vreme sve glasnije i sve izrazenije ogorcenje zbog situacije do koje je u ovom kasnijem periodu doslo na tom terenu. Poslednji u nizu tih ovdasnjih ozbiljnih prigovora cuo se preksinoc, od strane drzavnog sekretara Medlin Olbrajt, koja je upozorila potpisnike mirovnog ugovora o Bosni Slobodana Milosevica, Franju Tudjmana i Aliju Izetbegovica da medjunarodna zajednica vise nije spremna da tolerise njihovo neispunjavanje pojedinih osnovnih obaveza koje su novembra 95. preuzeli u Dejtonu.

U intervjuu za americku nacionalnu televizijsku mrezu PBS, Olbrajtova je tim povodom izjavila da se predsednicima Hrvatske, Bosne i Jugoslavije moralo ovih dana jos jednom ponoviti da postoje rokovi za ispunjavanje obaveza koje su preuzeli, posebno naglasavajuci ozbiljnost razgovora koji su na tu temu americki izaslanici Ricard Holbruk i Robert Gelbard imali zakazan za sinoc sa Slobodanom Milosevicem u Beogradu.

Prema najavi Medlin Olbrajt, Holbruku i Gelbardu nalozeno je u Vasingtonu da najenergicnije zatraze od Milosevica da maksimalno iskoristi svoj uticaj na rukovodstvo bosanskih Srba, kako bi se na Palama obustavilo svako dalje zakulisno politicko delovanje Radovana Karadzica, sto bi - kako se ovde misli - sveukupno smanjilo politicku tenziju u BiH, i istovremeno dovelo do okoncanja sadasnjeg sistema dvojne vlasti u Republici Srpskoj.

Olbrajtova u pomenutom TV intervjuu nije posebno govorila o ovih dana najavljenom americkom planu za vracanje ekonomskih sankcija prema Srbiji i Crnoj Gori u slucaju da Milosevic ne obezbedi ispunjavanje dejtonskih obaveza koje je preuzela srpska strana, niti o delimicnom uklanjanju "spoljnog zida" sankcija prema Jugoslaviji (ukoliko to bude bilo ucinjeno), ali je vrlo decidirano nagovestila da su SAD i, uopste, medjunarodna zajednica odlucne da preduzmu "sve raspolozive mere" u odbrani mirovnog procesa u Bosni.

Govoreci o trenutno najvecim problemima u realizaciji dejtonskog ugovora, sef americke diplomatije izdvojila je kao glavnu prepreku na tom putu odbijanje vlasti u Beogradu i Zagrebu da uspostave trazenu saradnju sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine.

"Ratni zlocini ne zastarevaju i kad-tad doci ce vreme da se Radovan Karadzic pojavi pred sudom u Hagu" - rekla je Medlin Olbrajt tim povodom, posebno napominjuci da, i pored toga, pripadnici NATO-a iz sastava medjunarodnih snaga u Bosni i dalje imaju "samo ovlascenje da hapse optuzene za ratne zlocine, ali ne i obavezu da to cine po svaku cenu".

Americki mediji, sa svoje strane, i dalje daju veliki publicitet misiji Klintonovih izaslanika Holbruka i Gelbarda u bivsoj Jugoslaviji, izdvajajuci razgovore sa Milosevicem u Beogradu kao "kljucnu tacku u nastojanju SAD da se revitalizuje mirovni ugovor iz Dejtona" ("Cikago Tribjun"). Vasingtonski "Post", na tu temu u jucerasnjem izvestaju konstatuje i sledece:

"Prema recima americkih diplomata, Milosevic bi mogao - uz pomoc svog ekonomskog i politickog autoriteta koji moze da pokrene protiv bosanskih Srba - da natera Karadzica da se preda Medjunarodnom tribunalu za ratne zlocine, kao i da podrzi predsednicu RS Biljanu Plavsic u njenim nastojanjima da uspostavi vlast nad celom teritorijom bosanskih Srba i zaustavi crnu berzu u koju su, kako se navodi, uveliko ukljuceni Radovan Karadzic i njegovi sledbenici.

Ali, diplomati sa duzim iskustvom u nastojanjima da se izmire zaracene bosanske frakcije, iznose sumnju u resivost ovog glavnog problema na Balkanu. Prema njima, lideri tri tabora u Bosni jednostavno ne prihvataju Dejtonski mirovni ugovor na kojem se nalaze njihovi potpisi".

Klark: Sfor nece odstupiti od svog mandata

Tuzla, FoNet. - Sfor nece odstupati od svog mandata u hapsenju optuzenih za ratne zlocine u Bosni i Hercegovini, izjavio je komandant NATO snaga u Evropi general Vesli Klark, javlja AFP. "NATO ce nastaviti da deluje u okviru svog mandata. Nece biti nikakvog odstupanja. Radicemo na punoj implementaciji vojnog aspekta i podrzavacemo implementaciju civilnog dela dejtonskog sporazuma", izjavio je general Klark u Tuzli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /