Subota, 9. august 1997.

"HJUMAN RAJTS VOC" OPTUZUJE SDA ZA ZLOUPOTREBU VLASTI U PODRUCJU BIHACA I CAZINSKE KRAJINE

Politika osvete

Izetbegoviceva Stranka demokratske akcije sistematski progoni sve koji nisu njeni clanovi, a posebno one koji su se tokom rata borili na strani bosanskih Srba, stoji izmedju ostalog u izvestaju medjunarodne organizacije za zastitu ljudskih prava

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

U Bosni i Hercegovini nisu ugrozene samo etnicke, vec i ideoloske manjine u okviru iste nacije - upozorila je juce medjunarodna organizacija za zastitu ljudskih prava, "Hjumen Rajts Voc". Pod naslovom "Bosna i Hercegovina: Politika osvete", ova medjunarodna organizacija objavila je opsezan i veoma dokumentovan izvestaj o zloupotrebama vlasti u Bihacu, Cazinu i Velikoj Kladusi, odnosno o kampanji zastrasivanja, sikaniranja i nasilja, koju tamosnje vlasti sprovode nad politickim neistomisljenicima... istog etnickog porekla.

U saopstenju za stampu koje je, tim povodom, objavljeno u briselskom sedistu "Hjumen Rajts Voca", navodi se da "Izetbegoviceva Stranka demokratske akcije sistematski progoni sve koji nisu njeni clanovi, a posebno one koji su se tokom rata borili na strani bosanskih Srba." Buduci da SDA dominira svim sferama vlasti, ukljucujuci policiju i pravosudje, javne sluzbe, zdravstvo, obrazovanje i privredu... opozicione grupe su, kako se istice, ostavljene prakticno bez ikakvih sredstava. Istraga koju su u tom podrucju sproveli aktivisti "Hjumen Rajts" i "Helsinki Voca" je otkrila "matricu teskih zloupotreba": opozicione grupe imaju malo ili ni malo pristupa medijima i strogo ogranicene mogucnosti ucesca u politici; lokalna policija zloupotrebljava ovlascenja, prebija ljude prilikom hapsenja i podvrgava ih torturi prilikom ispitivanja; pojedinci su cesto na meti zbog svojih politickih stavova; sudske vlasti drze trenutno u zatvoru 10 ljudi pod optuzbom za ratne zlocine mada haski Tribunal nije prethodno - u skladu sa tzv. "drumskim pravilima" - ispitao njihova dosijea i zakljucio da ima dovoljno dokaza za hapsenje.

Pored toga sto dokumentovano prezentira aktuelno stanje ljudskih prava u tom delu Bosne, izvestaj "Hjumen Rajts Voca" sadrzi i poduzi spisak detaljnih preporuka kako da se takva situacija popravi. Preporuke su upucene lokalnim vlastima, kao i onima u Federaciji i Bosni i Hercegovini, te raznim medjunarodnim organizacijama i medjunarodnoj zajednici u celini. Od Medjunarodnih policijskih snaga (IPTF) se, recimo, trazi da uklone iz sluzbe lokalne policijske funkcionere cija se imena navode, kao i da sprovedu istragu o njihovim zloupotrebama i javno objave njene rezultate. Od OEBS se, zatim, trazi da u pripremama predstojecih lokalnih izbora onemoguci kandidature veceg broja lokalnih mocnika - uglavnom gradonacelnika, sefova policije, direktora javnih glasila i predsednika SDA - Bihaca, Cazina, Velike Kladuse i Sanskog Mosta. Predlaze se, takodje, da se razmotri zabrana ucesca SDA na izborima u tim opstinama, zbog - kako se navodi - "neprekidne osamnaestomesecne diskriminacije neclanova i sistematskih napada na predstavnike opozicije i njihove porodice." Konacno, medjunarodna zajednica i zemlje-donatori se pozivaju da "odmah obustave svaku ekonomsku pomoc institucijama koje su pod kontrolom SDA", kao i da uskrate kredite i drugu medjunarodnu pomoc pojedincima za koje je utvrdjeno da su ucestvovali u ratnim zlocinima i krsenjima ljudskih prava.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /