Ponedeljak, 11. august 1997.

RICARD HOLBRUK I ROBERT GELBARD U BEOGRADU

Kasnjenje u primeni Dejtonskog sporazuma

Predsednik Milosevic pozvao sva tri predstavnika u Predsednistvu Bosne i Hercegovine da posete Beograd

Na kraju dvodnevne posete zemljama bivse Jugoslavije, u cilju ubrzanja procesa prmene Dejtonskog sporazuma Ricard Holbruk, nekadasnji izaslanik za bivsu SFRJ, je istakao resenost Klintonove administracije da sprovede ono sto je u Dejtonu potpisano konstatujuci da je "napravljen korak napred", ali da je citav proces gotovo godinu dana u zaostatku.

"S obzirom da je predsednik Milosevic jedan od potpisnika i garanata sporazuma, dosli smo da razgovaramo sa njim i da ga zamolimo da upotrebi svoj uticaj kako bi sporazum bio sproveden, rekao je Holbruk.

Ricard Holbruk, i novi specijalni izaslanik americkog predsednika, Robert Gelbard sastali su se sa predsednikom SRJ u petak uvece u Belom dvoru, gde su u subotu ujutru razgovori nastavljeni uz prisustvo Momcila Krajisnika, srpskog predstavnika u troclanom Predsednistvu Bosne i Hercegovine.

Momcilo Krajisnik je americkim diplomatama dao "unilateralnu garanciju" da se bivsi lider bosanskih Srba Radovan Karadzic nece pojavljivati u javnosti, a ocenjeno je da je intervju koji je Karadzic dao listu "Zidojce cajtung" flagrantno krsenje sporazuma koji su 18. jula 1996. godine u Beogradu potpisali Milosevic, Krajisnik i Buha. I ovu priliku Holbruk je iskoristio da istakne stav americke administracije da optuzeni za ratne zlocine, ukljucujuci i Radovana Karadzica moraju biti izvedeni pred haski sud zbog pocinjenih zlocina protiv covecnosti. Podsecajuci na sporazume o ambasadorima i telekomunikacijama, Holbruk je rekao da se predsednik Krajisnik slozio da na buducoj zajednickoj moneti ne bude religioznih simbola, na cemu su insistirali americka administracija i medjunarodna zajednica. Istaknuto je da se u razgovorim napravljen pomak u vezi sa zajmom Svetske banke.

"Predsednik Milosevic je pozvao sva tri clana Predsednistva Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovica, Kresimira Zubaka i Momcila Krajisnika da posete Beograd", rekao je Holbruk izrazavajuci nadu da ce poziv biti prihvacen. Na konferenciji za novinare odrzanoj u beogradskom hotelu Hajat u subotu posle podne, Robert Gelbard je rekao da je predsednik Krajisnik dao cvrsta uveravanja, da su vlasti u Republici Srpskoj spremne da razgovaraju o aneksu 11 Dejtonskog sporazuma koji predvidja rekonstrukciju, i obuku policijskih snaga. Bilo je reci i o povratku izbeglica i rasljenih lica u svoje domove, sto prema Gelbardovim recima predstavlja osnov Dejtonskog sporazuma.

Sa predsednikom Milosevicem, gosti su razgovarali o izborima , pitanju Kosova i "drugih regiona", ali je istaknuto da je primarna tema bila Bosna. Americka administracija, receno je na konferenciji uvek je podrzavala nezavisne medije i zalagala se za slobodu medija.

Predsednik Milosevic pozvao je Roberta Gelbarda da uskoro ponovo poseti SRJ.

I. Sekularac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /