Ponedeljak, 18. avgust 1997.

AGENCIJA AFP O PLANOVIMA ZA HAPSENJE BIVSEG LIDERA BOSANSKIH SRBA

Kako uhvatiti Karadzica

Sarajevo, Beta. - Akcija hvatanja bivseg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica postavlja pred vojnike medjunarodne zajednice citav niz tehnickih problema koje tek treba resiti, ocenjuje agencija Frans- pres pozivajuci se na izjave visokih oficira Sfora u Bosni.

Prema misljenju vojnih strucnjaka, Karadziceva kuca koja se nalazi na izlazu iz Pala, predstavlja tesku metu zbog svog sumskog okruzenja i okolnih poljoprivrednih dobara. Specijalne policijske jedinice koje cuvaju Karadzicevu kucu raspolazu minobacacima i teskim naoruzanjem, objasnjava jedan od zvanicnika NATO. On je istakao da su te jedinice i ovog vikenda cuvale Karadzica, iako je nedavno potpisan sporazum prema kome Sfor preuzima "teoretski" kontrolu nad specijalnim policijskim snagama RS.

Obezbedjenje bivseg predsednika Republike Srpske cuva naselja sa obe strane puta koji vodi do njegove kuce, a brigada vojnika ceka u pripravnosti i spremna je da deluje na svaki njihov znak, naglasavaju zvanicnici Sfora. Oni tvrde da bi akcija bila mnogo brze izvedena helikopterima, ali helikopterima ne odgovara sumsko okruzenje hotela Panorama i fabrike Famos, koje Karadzic koristi kao svoje kancelarije. "Trebalo bi da helikopteri lete nisko, naposredno iznad drveca, inace bi predstavljali lak plen", objasnjava jedan zapadni vojni zvanicnik. Vojnici NATO, takodje, razmatraju koliko ce njihova akcija biti opasna za porodice koje zive u blizini Karadziceva kuce.

Tesko je proceniti da li ce u trenutku sprovodjenja akcije Karadzic zaista biti u svojoj kuci. To sto je njegova kuca okruzena drvecem otezava njeno osvetljavanje. Za motrenje, vojnici Sfora koriste video-kamere "predator" koje imaju velike mogucnosti i koje se u Bosni cesto koriste. Drugi nacin Karadzicevog lokalizovanja je prisluskivanje njegovog telefona. "Njegovi aparati emituju veliki broj signala", tvrdi izvor agencije Frans-pres.

Postoji mogucnost da bivsi lider bosanskih Srba bude uhvacen i izvan svoje kuce. On je, doskora, svakoga dana odlazio u fabriku "Famos". U poslednje vreme, njegova limuzina cesto prelazi ovaj put prazna, testirajuci tako namere NATO, tvrdi neimenovani visoki vojni zvanicnik. Onima koji planiraju akciju hvatanja Karadzica problem predstavlja i to sto su komandosi spremni da je sprovedu samo ukoliko je ta akcija sto odsto sigurna. "Oni kazu da postoji 70 odsto sansi da akcija bude uspesna i oko 60 odsto sansi da Karadzic pri tome ostane ziv", objasnjava visoki oficir Sfora.

Pretpostavlja se da bi i sigurnost vojnika medjunarodne zajednice nakon akcije bila dovedena u pitanje. Takodje, ocekuje se da ce Pale u znak odmazde, napasti kancelariju Sfora, stab Medjunarodne policije UN, kao i sediste Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Zbog svega toga, hvatanje Karadzica i njegovo izrucenje Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu bice mnogo komplikovanije od operacije sprovedene 10. juna, kada su vojnici Sfora pokusali da uhapse bivseg sefa policije u Prijedoru Simu Drljacu. Tada su britanski pripadnici Sfora nekoliko dana proveli u zasedi na obali reke, blizu mesta gde je Drljaca obicno pecao. Akcija je pocela kada je stiglo pojacanje iz helikoptera. Drljaca je prilikom akcije pruzio otpor i zbog toga je ubijen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /