Ponedeljak, 18. avgust 1997.

Rasprodaja poverenja

Mihal Ramac

Novosadska gradska vlast kao da je odlucila da sto pre procerda poverenje koje su demokratskoj opoziciji ukazali ovdasnji gradjani proslog novembra. Nakon beskrajnih svadja oko fotelja, odnosno para, doslo je na red informisanje. Posto je prethodno, svojim necinjenjem, doprinela gasenju (ili gusenju) nedeljnika "Nezavisni", nova uprava je na sva zvona pocela da najavljuje stvaranje "novog informativnog poretka. Iz Beograda se po nalogu Zorana Djindjica (kako se sam hvalio) doveden izvesni Zvonko Tarle, posto je neko procenio da u Novom Sadu nema odgovarajucih kadrova za stvaranje nezavisnog radija. Isti neko je, istovremeno, procenio da je gradu ipak potreban nezavisni list. Tacnije, cak dva, i da se oba finansiraju iz gradskog budzeta. Jedan je obnovljeni "Nezavisni", ciji izdavac je Nezavisno drustvo novinara, a drugi nenadano rodjen "Novosadski nedeljnik" koji izdaje privatno preduzece. Sta ce gradu dva nedeljnika sa po tri hiljade tiraza - nije objasnio niko od onih koji su odlucili da na taj nacin trose pare gradjana. Ako konkurencija i jeste pozeljna, nije u redu da ceh placaju gradjani.

Finansiranjem dva lista (delimicnim doduse, sa po sto i nesto hiljada za svaki) gradska uprava cini medvedju uslugu i jednom i drugom, a ponajvise demokratskoj javnosti.

U Novom Sadu se uveliko govori da i iza ove igre s javnoscu stoje veliki novci. Gradski odbor socijalista pominje brojku od citavih milion dinara. Iako ova stranka ne spada u pouzdane izvore informacija, verovatno nisu bez osnova price da u citavoj ujdurmi ima prilicno mutnoga.

Na gubitku je i ovom prilikom demokatska javnost. Od nezavisnog novosadskog radija, sva je prilika, do daljnjeg nema nista. Novosadjani ce Marinu Fratucan moci da slusaju preko "Slobodne Evrope", a sto se tice novina - moci ce i dalje da se pitaju ko stoji iza jednog, a ko iza drugog nedeljnika.

Uzgred, mnogi novosadski novinari su jos pocetkom godine upozoravali novu gradsku upravu da se kloni dovodjenja pomagaca sa strane i da na nevidjeno ne naseda velikim obecanjima. Narodni izabranici su, medjutim, smatrali da je posredi sujeta i, naravno, priklonili su se svojim stranackim centralama, odnosno materijalnim interesima. Poverenje biraca jos jednom je izigrano. Sve se, izgleda, svelo na podelu sfera uticaja.

"Nezavisni" je, nezvanicno, najblizi koaliciji "Vojvodina", "Novosadski nedeljnik" Srpskom pokretu obnove, a "Radio 021" trebalo je da bude pod diskretnom kontorlom Demokratske stranke. Prvo je puklo kod radija, ali to ne znaci da ce se otuzna prica na tome i zavrsiti. Na stetu gradjana, koji nisu glasali za podele, vec za promene.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /