Ponedeljak, 18. avgust 1997.

SLOVENIJA DANAS SALJE ZVANICAN PROTEST SER ARTURU VOTSU

Privatizacija eks ju firmi samo uz saglasnost vlade

U prelaznim i zavrsnim odredbama novog srpskog zakona o privatizaciji preuzeta resenja iz uredbe o obaveznom organizovanju preduzeca bivsih republika kojom se regulise da takva preduzeca mogu vrsiti statusne promene samo uz saglasnost Vlade Srbije

"Beopetrol", nekadasnji lanac pumpi zagrebacke INE, moze da bude privatizovan po novom srpskom zakonu o privatizaciji koji stupa na snagu 31. oktobra, jer se ova firma odvojila od hrvatske kompanije pre raspada Jugoslavije, tumace u Vladi Srbije, nedoumice koje su se u javnosti pojavile posle izjave zamenika ministra za ekonomsku i vlasnicku transformaciju Miroljuba Hadzica da i firme cije je sediste bilo u drugim bivsim republikama SFRJ mogu da udju u proces transformacije.

"Beopetrol" nije ni pravilo ni izuzetak jer odgovor na pitanje da li se mogu privatizovati bivsi "Bagat", "Iskra", "Gorenje", "Merkator", itd. zavisi od slucaja do slucaja u zavisnosti od toga kako su ta preduzeca uskladila svoj rad u odnosu na Uredbu o obaveznom organizovanju preduzeca iz bivsih jugo republika. Ta uredba menjana je u nekoliko navrata i prema potrebi prosirivana (sa Slovenije na Hrvatsku, a potom i ostale republike izuzev Makedonije) i regulisala je organizovanje tih preduzeca bilo kao samostalnih lica ili firmi pripojenih postojecim srpskim preduzecima. Za svaku od takvih statusnih promena bila je potrebna saglasnost Vlade Srbije.

Prvobitna namera zakonodavca, pri pisanju zakona o privatizaciji, bila je da se ovakva preduzeca izostave iz odredbi zakona, ali je posle protesta zaposlenih u tim firmama, koji su smatrali da bi njihova prava u tom slucaju bila zanemarena, u prelazne i zavrsne odredbe zakona prakticno uneta vec postojeca Uredba, odnosno tumacenje da takva preduzeca mogu uci u proces privatizacije kako ga regulise ovaj zakon, ali iskljucivo uz saglasnost Vlade, tvrdi se u Vladi Srbije..

Izjava pomocnika srpskog ministra za privatizaciju izazvala je medjutim burne reakcije u Sloveniji, pa je ova zemlja krajem prosle nedelje najavila ser Arturu Votsu, medjunarodnom pregovaracu za pitanje sukcesije, da ce mu danas poslati i zvanican protest zbog moguce privatizacije slovenacke imovine. Istim povodom sef slovenacke delegacije na pregovorima o nasledstvu nekadasnje SFRJ dr Miran Mejak izjavio je za "Delo" da ce narednih dana detaljno prouciti nacrt spornog srpskog zakona koji po ovom izvoru "ocito ponistava sve dosadasnje dogovore postignute na pregovorima o sukcesiji".

"Planirana privatizacija slovenacke imovine u SRJ nije samo ruganje dosadasnjim pregovorima, nego je i nesto sto ne moze priznati nijedna medjunarodna ustanova", rekao je Mejak.

On je rekao da je to razlog zasto ce u prvim diplomatskim kontaktima sa Beogradom preneti upozorenje da je status slovenacke imovine u SRJ od prvorazredne vaznosti za medjusobne odnose dve zemlje.

Hrvatska je pre dve nedelje objavila javni tender za prodaju 31 odmaralista na jadranskoj obali koja su ranije pripadala srpskim preduzecima.

N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /