Ponedeljak, 18. avgust 1997.

U SUBOTU ZAVRSEN KONGRES BULATOVICEVOG KRILA DPS CRNE GORE

Kongres "kontinuiteta" i optuzbi na racun "pucista"

Javnim glasanjem kongres izabrao Glavni odbor, trojicu potpredsednika i Izvrsni odbor. Momir Bulatovic izjavio da "ima osecaj da smo vec pobedili"

Podgorica. - Posle devetocasovnog rada bez pauze, u sportskoj hali Sportskog centra "Moraca" u Podgorici, u subotu je zavrsen kongres Bulatoviceve DPS CG, koji je, kao "Treci kongres DPS CG", poceo u Kolasinu 6. avgusta.

Iako je najavljeno da ce kongres biti nastavljen u zgradi DPS CG, u posljednjem trenutku je to preinaceno, jer je od partije imenjaka, ciji je predsjednik dr Milica Pejanovic-Djurisic, stiglo upozorenje da to nece biti moguce. Protivnici Bulatoviceve politike iskoristili su noc pred nastavak kongresa, pa su zidove Sportskog centra "Moraca" ispisali antibulatovicevski intoniranim parolama.

Objasnjavajuci prisutnima zbog cega se kongres nastavlja na rezervnoj lokaciji, poslovni direktor partije Dragisa Pesic je kazao da su bili sprijeceni od "pucisticke grupe, na cijem je celu dr Milica Pejanovic-Djurisic", da koriste svoje prostorije.

Predsjednik partije Momir Bulatovic je Pesicevo objasnjenje dopunio tvrdnjom da su njihovi politicki protivnici bili pripremili 200 naoruzanih policajaca da brane ulaz u zgradu DPS CG. "Tesko je to spojiti sa demokratijom", kazao je on, dodajuci da su odlucili da se ne sukobljavaju sa drzavom i policijom, "jer je to nasa drzava, jer je to nasa policija".

- DPS CG je tamo gdje smo mi - podvukao je Bulatovic, napominjuci da je 90 odsto pripadnika MUP Crne Gore izrazilo povjerenje njemu kao predsjedniku Republike.

Poslije ovih uvodnih napomena, bila je otvorena rasprava o referatu koji je Bulatovic podnio na pocetku kongresa u Kolasinu. U pregrijanoj i lose ozvucenoj sportskoj dvorani, delegati su se takmicili u tome ko ce zesce optuziti svoje dojucerasnje partijske drugove, koje sada nazivaju "pucistima", pri cemu je Milo Djukanovic najcesce bio na tapetu.

Ponavljane su optuzbe o separatizmu: "Djukanovic svoju kampanju zasniva na programu Liberalnog saveza", "pokroviteljstvu Vlade nad kriminalom u Crnoj Gori, ucjenama, prijetnjama i nasilju", rekao je Slavko Miranovic.

Burnim aplauzom pozdravljen je bivsi direktor Sluzbe javnih prihoda Dusko Jovanovic koji je price o kriminalu ilustrovao vec obnarodovanim podacima o poslovanju firme "Asi".

Diskusija se otegla gotovo osam casova, pa su delegati, gosti i novinari samoinicijativno pravili pauze, gaseci zedj u restoranu SC "Moraca" i obliznjim kaficima.

Iako je to obrazlozeno manje profanim razlozima, izgleda da je duzina diskusije natjerala radno predsjednistvo kongresa da "prekrsi" poslovnik o radu. Usvojena je, zapravo, odluka o izmjeni poslovnika, kojom je omoguceno da se izbor clanova Glavnog odbora obavi javno. Tome se usprotivio jedan delegat iz Ulcinja (Jasovic), ali, posto nije bio uporan, posao je brzo priveden kraju. Za Glavni odbor predlozen je 121 kandidat - taman onoliko koliko je potrebno. Niko nije brojao podignute ruke, ali je konstatovano da je Glavni odbor izabran jednoglasno. Niko se, zaista, nije oglasio da je protiv ili uzdrzan. U Glavni odbor izabrani su svi clanovi ranijeg GO, koji su ostali lojalni Momiru Bulatovicu.

Prisutni

Od 314 delegata na nastavak kongresa nije doslo njih 13. U Podgorici se nije pojavila ni delegacija SPS, a od gostiju je jedino primijecen predsjednik Udruzenja "Goli otok", Stanko Popovic. On je, izmedju ostalog, postavio retoricko pitanje: "Pitam vas, mila braco, imamo li mi koga blizeg na kugli zemaljskoj od brata Srbina i brata Rusa?"

Ulaz u SC "Moraca" bio je slobodan, pa je kongresu, osim delegata, gostiju i novinara, prisustvovao i veci broj clanova partije i simpatizera.

Posle zavrsne rijeci predsjednika partije i zakljucenja rada kongresa, odrzana je prva sjednica Glavnog odbora. Na njoj su za potpredsjednike partije izabrani mr Srdja Bozovic, mr Zoran Zizic i Predrag Bulatovic. Izabran je i Izvrsni odbor od 19 clanova. Sve je obavljeno javno i - jednoglasno. U zavrsnoj rijeci, predsjednik partije Momir Bulatovic ocijenio je da je kongres DPS CG "uspjesno obavio svoj zadatak", jer je potvrdjena dosadasnja partijska politika i donesene odluke "koje su jasne i obavezujuce za sve clanove nase partije".

Bulatovic je istakao i to da je kongres potvrdio politicki, drzavni, moralni i svaki drugi kontinuitet partije, kojoj je on na celu. "Ustavna pozicija nase zajednicke drzave ne treba da se preispituje, vec da se ostvaruje", rekao je on, naglasavajuci da Crna Gora ne gubi svoju velicinu time sto je u SRJ, vec da je upravo obrnuto - dobija "puni sjaj kada se ugradjuje u zajednistvo sa Srbijom u SRJ".

Upravo zavrseni kongres Bulatovic je oznacio i kao znacajan iskorak u demokratizaciji partije, jer je, u ovom slucaju, bila odlucujuca volja partijskog clanstva. Za predsjednika partije to je potvrda da se nece vise ponavljati slucajevi unutarpartijske krize, jer ce kongres ubuduce imati posljednju i odlucujucu rijec. Bulatovic je naglasio da je kongres ovaj put spasao partiju od "osiljenih potpredsjednika", a da ce drugi put to mozda morati da cini radi "osiljenog predsjednika".

- Imam silan osjecaj i uvjerenje da smo mi vec pobijedili, iako izbori nijesu odrzani - kazao je Bulatovic, nabrajajuci, potom, ostale pobjede: prijevremene parlamentarne izbore, ocuvanje SRJ i "najvecu" - "sto smo bili, i sto ostajemo sa ovim narodom i sa ovim gradjanima".

- Tako rade pobjednicke partije, svuda u demokratskom svijetu. Tako radi partija koja zeli da bude dostojna istorije, tradicije i slave Crne Gore - kazao je Bulatovic.

D. Vukovic

"Ne damo ime"

Savezni ministar odbrane i delegat na kongresu Pavle Bulatovic kazao je da se u Crnoj Gori prvi put dogadja da manjina, koristeci instrumente vlasti, terorise vecinu. "Taj zulum i taj teror ovaj narod nikada nije trpio. Nece ni sada", kazao je on, porucujuci politickim protivnicima iz istoimene partije: "Ne damo ime."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /