Ponedeljak, 18. avgust 1997.

HELSINSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA PODSECA SKUPSTINU SRBIJE NA IZGUBLJENI SUDSKI SPOR

Miri Mosurovic odsteta jos nije isplacena

Povodom sest godina dugog sudskog spora protiv Skupstine Srbije koji u Prvom opstinskom sudu u Beogradu vodi Mira Mosurovic, bivsi delagat Drustveno-politickog veca, nedavno se oglasio i Helsinski odbor za ljudska prava u pismu adresiranom na Dragana Tomica, predsednika republickog parlamenta i aktuelnog v. d. predsednika Srbije. Helsinski odbor, naime, upozorava Tomica da je ovaj, vise nego neobican sudski postupak, ujedno i jedan od primera "direktnog opstruiranja rada sudskih organa i negiranja proklamovanih nacela nezavisnosti sudstva. Povreda je utoliko teza sto je cini najvise zakonodavno i ustavotvorno telo u republici".

"Nasa Borba" je pisala u nekoliko navrata o pomenutom sudjenju, koje zasluzuje mesto u zbirci najoriginalnijih sporova, buduci da se iznimno retko desava da sudovi presude na stetu drzave i da ona potom uporno blokira izvrsenje sudske odluke. Naime, Prvi opstinski sud prihvatio je tuzbu Mire Mosurovic u kojoj zahteva od Skupstine Srbije odstetu za neisplacene licne dohotke i neupisivanje radnog staza za vreme njenog dvogodisnjeg mandata u Drustveno-politickom vecu (1989-1991). Treba reci da se sa presudom 1995. godine slozilo i Republicko javno pravobranilastvo (zastupa u sporovima republicku skupstinu), ali ni dve godine posle odsteta nije isplacena jer Skupstina Srbije nije dozvoljavala sudsko vestacenje o visini iznosa. Prosto, nije dopustila sudskim vestacima da zavire u evidenciju o poslanickim platama.

Prema grubim procenama, Skupstina Srbije Miri Mosurovic zbog svojih propusta, racunajuci visegodisnje kamatne stope, duguje oko 300.000 maraka.

Podsecajuci Dragana Tomica da je i sam pravni zastupnik Skupstine Srbije priznao odstetni zahtev Mire Mosurovic, Helsinski odbor upozorava da clan 22. Ustava Srbije svima garantuje pravo na jednaku zastitu prava pred sudom, te da su prema clanu 70. istog Ustava slobode i prava coveka i gradjanina, jednakost pred zakonom, samostalnost i jednak polozaj - osnova i mera ovlascenja drzavnih organa. "Onemogucavanjem vestacenja u sporu koji se vodi protiv drzave, pomenuta ustavna prava ocigledno su Miri Mosurovic uskracena", zakljucuje Helsinski odbor, apelujuci na predsednika parlamenta da, u skladu sa svojim ovlascenjima, omoguci sudskim vestacima da utvrde visinu odstete.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /