Ponedeljak, 18. avgust 1997.

TURISTICKI PROMET U HERCEG-NOVOM POLAKO OPADA ALI GUZVE NE JENJAVAJU

Let iznad Crne Gore - sezdeset maraka

I zvanicni podaci Turistickog centra iz Herceg-Novog potvrdjuju da je broj turista manji nego prethodnih dana, ali ta brojka je, ipak, za sedam procenata veca nego u isto vrijeme prosle godine. Ovog vikenda u Herceg Novom i na njegovoj rivijeri boravi blizu 17.000 turista (hiljadu manje nego tri dana ranije). Medjutim, guzve na plazama, ulicama i u ugostiteljsko-turistickim i trgovackim objektima ne jenjavaju. jedino sto je primjetno da su autobusi u odlasku iz Herceg- Novog prepuni, a pri dolasku poluprazni.

Najvise gostiju je i dalje u domacoj radinosti - 7.644 turista ili 10,5 odsto vise nego istog dana prosle godine. No, ova brojka je sigurno bar duplo veca iz razloga sto privatni izdavaoci soba sve manje prijavljuju goste. Hercegnovski hoteli su popunjeni 95 odsto i ti kapaciteti su puniji nego u isto vrijeme lani za devet odsto. Jedino je manje gostiju u auto-kampovima, ali kada se zna da su u Herceg-Novom (izuzev casnih izuzetaka) veoma losi uslovi za kampovanje, onda ovaj podatak ne treba da zabrinjava.

Dobra je popunjenost i u Tivtu i u Kotoru. U jednom i u drugom mjestu u petak je bilo po pet hiljada turista zvanicno prijavljenih. No, i tamo je situaicja slicna hercegnovskoj - privatni smjestaj sve manje se prijavljuje.

Zanimljivo je napomenuti jednu novinu u ovogodisnjoj turistickoj ponudi Crne Gore. Naime, podgoricka agencija "Oki ervejz" (vlasnik Oki Hadzic) zakupila je JAT-ov avion AN-2 sa 12 sjedista, kojim se na zahtjev turista, moze "provozati" iznad Crnogorskog primorja i njegovog zaledja, u trajanju od 30-40 minuta za ukupno 720 maraka, odnosno 60 maraka po jednoj osobi. Avion polijece iz Tivta, ali po poterebi, moze i iz Podgorice, Niksica i Berana.

P. Janicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /