Ponedeljak, 18. avgust 1997.

PREMA PODACIMA HUMANITARNOG BIROA EVROPSKE UNIJE

Oko 250.000 izbeglica u SRJ zavisi od humanitarne pomoci

U najugrozenijoj kategoriji je oko 50.000 izbeglica u kolektivnom smestaju, koje se zale na losu ishranu, nemaju adekvatnu obucu, a odeca im je u zakrpama

Beograd, Beta. - U SR Jugoslaviji zivi oko 250.000 izbeglica starijih od 64 godine, mladjih od 18 i hronicnih bolesnika, koji spadaju u najugrozeniju grupaciju po kriterijuma Medjunarodne federacije drustava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Oni zive u kolektivnim centrima, privatnom smestaju, specijalizovanim ustanovama, a tek poneki kod rodjaka i prijatelja. Od ukupnog broja izbeglica (po evidenciji UNHCR oko 600.000), tih 250 hiljada zavisi od humanitarne pomoci, izjavila je koordinator Programa i portparol Humanitarnog biroa Evropske unije (ECHO) u Beogradu Tatjana Sesa. Ona je naglasila da je ECHO dao tim izbeglicama oko 70 odsto ukupne medjunarodne pomoci koja je dosla na teritoriju bivse SFRJ, od pocetka rata do danas. Tako je konkretno za SRJ ECHO izdvojio oko 500 miliona nemackih maraka.

Tatjana Sesa je dodala da je oko 50.000 izbeglica smesteno u kolektivnim centrima u SRJ i oni spadaju u najugrozeniju kategoriju po najstrozim kriterijumima, jer sami ne mogu da nadju posao i bolji smestaj i time obezbede bolji zivot. "Svesni smo da ta pomoc ECHO nije dovoljna za prezivljavanje, ali je barem redovna i ljudi na nju mogu da racunaju", rekla je ona, dodavsi da se iz budzeta ECHO dotira i placanje smestaja u kolektivnim centrima.

Kolektivnih centara u SRJ ima oko 740 (po evidenciji UNHCR 700 u Srbiji i 40 u Crnoj Gori) i u njima je smesteno 10 odsto ukupnog broja izbeglica. Izbeglice se u kolektivnim centrima zale na losu ishranu, nemaju adekvatnu obucu, a odeca im je u zakrpama. Higijenski uslovi su losi, jer su u kolektivne centre uglavnom pretvorene napustene sportske hale, skole, barake, stari hoteli i slicne zgrade.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /