Ponedeljak, 18. avgust 1997.

POSLE OCENE USTAVNOG SUDA RS O NEUSTAVNOSTI ODLUKE O RASPUSTANJU PARLAMENTA

Zaostrena kriza vlasti sa nesagledivim posledicama

Da se u borbi za premoc nece stedeti "ni argumenti ni oruzje" najavljeno i premlacivanjem sudije Ustavnog suda Jova Rosica

Ljiljana Kovacevic
dopisnik "Nase Borbe" iz Banjaluke

Odluka Ustavnog suda o sporu izmedju predsednika RS Biljane Plavsic sa jedne i Skupstine i Vlade s druge strane, po svemu sudeci nece razresiti ustavnu i politicku krizu u Republici Srpskoj. Naprotiv, kako se procenjuje u ovdasnjim politickim krugovima, politicka borba u kojoj svaka od strana nece stedeti ni oruzje ni argumente, nastavice se.

Predsednik RS Biljana Plavsic odluku Ustavnog suda docekala je mirno, mada iz njenog kabineta jos nije izdato nikakvo zvanicno misljenje o pomenutoj presudi. Iako se u petak uvece pojavila u Dnevniku SRT odmah po objavljivanju odluke Ustavnog suda, Plavsiceva nije zelela da je komentarise, uz obrazlozenje da odluku nije zvanicno dobila. Umesto ocekivane ocene o odluci Ustavnog suda predsednica je gledaocima saopstila vest da je osnovala novu stranku - Srpski narodni savez sa kojom ce izaci na vanredne parlamentarne izbore 12. oktobra, koje ni u jednom momentu nije dovela u pitanje.

Na drugoj strani srpski clan u Predsednistvu BiH Momcilo Krajisnik i ministar inostranih poslova RS Aleksa Buha odluku Ustavnog suda smatraju obavezujucom za sve, pa i za Plavsicevu iako nisu krili da ocekuju pritiske medjunarodne zajednice da se ispostuje akt sefa drzave kojim je raspustena skupstina i zakazani novi izbori. Krajisnik i Buha time, kako se procenjuje medju analiticarima ovdasnje politicke stvarnosti, zele da poljuljaju pozicije predsednice Biljane Plavsic optuzujuci je za saradnju sa delom medjunarodne zajednice koji nema prijateljske i iskrene namere prema Republici Srpskoj.

Danas miting podrske Biljani Plavsic

Banjaluka, Beta. - Predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic obratice se danas gradjanima Prnjavora na "Mitingu istine" u organizaciji Kordinacionog odbora opozicionih stranaka tog grada, navodi se u jucerasnjem saopstenju tog odbora. Danasnji skup bice jos jedan u nizu mitinga podrske predsednici Plavsic, istice se u saopstenju. Precizira se da je od sada odrzano osam takvih mitinga u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Modrici, Doboju, Kozarskoj Dubici, Trebinju i Gradiski.

Na dvodnevnoj sednici Ustavnog suda odrzanoj na Palama ucestvovalo je petoro od sedam sudija. Cetvoro sudija proglasilo je odluku predsednika Republike da raspusti parlament i raspise nove izbore neustavnom, dok je sudija Rajko Kuzmanovic, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci, podrzao odluku Plavsiceve. Kuzmanovic je izdvojio svoje misljenje i u subotu ga obelodanio javnosti.

"Odluka predsednika Republike je ustavna i zakonita, jer je ustavna odredba koja utvrdjuje pravo sefa drzave da moze, kada oceni potrebnim, da raspusti parlament jasna, nepobitna i nedvosmislena", tvrdi Kuzmanovic. Prema njegovim recima Plavsiceva je ispunila i dva dodatna uslova, odnosno zatrazila misljenje od predsednika Skupstine i predsednika vlade, ali od njih nije dobila zvanicne odgovore. Kuzmanovic kaze da Ustavni sud nije ni imao ustavno uporiste da raspravlja i odlucuje o pojedinacnom aktu sefa drzave, kao sto to pravo nije dato ni vladi. U izdvojenom misljenju sudije Ustavnog suda Rajko Kuzmanovic porucuje da je svojim glasom za ustavnost odluke predsednika Republike dosledno tumacio Ustav, stitio pravni sistem, slobodu i pravnu drzavu.

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj smatraju da je odluka Ustavnog suda iznudjena pritiscima na sudije, a pojedini, poput lidera Nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i predsednika Narodne stranke Radoslava Brdjanina tvrde da je Jovo Rosic jedan od sudija koji nije prisustvovao vecanju i glasanju pred sam pocetak sednice Ustavnog suda pretucen na Palama. Rosic se za sada nije oglasio u javnosti, ali je cinjenica da je predsednik Ustavnog suda Gaso Mijanovic na pocetku javne rasprave rekao da se sudija Rosic nece pojaviti iako je na Palama "jer mu je tog jutra pozlilo".

Predstavnici opozicionih stranaka odluku Ustavnog suda uglavnom su ocenili kao politicku i iznudjenu pritiscima paljanske linije. Predsednik Socijalisticke partije RS Zivko Radisic rekao je da su socijalisti ipak ocekivali drugaciju odluku, te da je sada tesko proceniti njene posledice. "Vreme ce pokazati tezinu odluke, ali ce biti tragicno ako se pokaze da je ona zakomplikovala, a ne resila krizu", rekao je Radisic.

Dok su radikali jedini iz opozicije podrzali presudu Ustavnog suda i pozvali predsednicu da je ispostuje, lider Srpske stranke Krajine i Posavine Predrag Lazarevic, kratko je prokomentarisao: "U partijskoj drzavi i sud je partijski". Milorad Dodik, predsednik Nezavisnih socijaldemokrata tvrdi da je odluka Ustavnog suda determinisana politickim pritiskom i da iza nje stoji politicki voluntarizam vrha sa Pala, ali da se u politickom odnosu snaga nista bitno nece promeniti jer "odluka nije obavezujuca za predsednika Republike Srpske".

Nakon sto je odluka Ustavnog suda u velikoj meri kristalisala politicku situaciju i do kraja polarizovala stavove predsednika drzave s jedne, i drzavnih institucija sa Pala sa druge strane, krenulo je otvoreno i masovno osipanje clanstva SDS. Dvojica potpredsednika vlade Djuradj Banjac i Ostoja Kremenovic, obojica iz Banjaluke, u subotu su potvrdili ostavke na svoja ministarska mesta. Obrazlazuci svoje odluke istakli su da su se na takav cin odlucili zbog nemogucnosti da aktivnije ucestvuju u resavanju aktuelne politicke i ustavne krize u RS. Iz SDS su, nakon banjaluckog lidera stranke Ostoje Knezevic preko vikenda istupili i dr Branislav Lolic poslanik u parlamentu i nosilac liste SDS za lokalne izbore u Banjaluci, bivsi i sadasnji ministar za finansije Novak Kondic i Ranko Travar, a tvrdi se da ce i aktuelni predsednici gradske skupstine i vlade Savo Cuk i Nedeljko Cubrilovic napustiti vladajucu stranku. Svi oni ce, kako se naglasava pristupiti novoformiranoj stranci Biljane Plavsic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /