Ponedeljak, 18. avgust 1997.

USTAVNI SUD SRJ NE MOZE RASPRAVLJATI O ZALBI MOMIRA BULATOVICA

Vlast pripada Republici

Ustavom SRJ izricito je predvidjeno da je pitanje organizacije vlasti iskljucivo pravo republika clanica federacije, kaze Slobodan Vucetic, sudija Ustavnog suda Srbije

Podgorica. - Odbijanjem kandidature Momira Bulatovica za predsjednika Republike od strane njegove frakcije Demokratske partije socijalista "nije povrijedjeno nicije ustavno pravo da moze da bira i da bude biran" - tvrde u Ustavnom sudu Crne Gore.

U saopstenju za javnost, izdatom povodom primjedbi na njegovu odluku i najavljene zalbe saveznom Ustavnom sudu, Ustavni sud Crne Gore konstatuje da je on samo "ponistio odluku Republicke izborne komisije o kandidaturi Momira Bulatovica, jer je bila u suprotnosti sa Zakonom o izboru predsjednika Republike".

Pri tom se naglasava da se "u konkretnom slucaju radi o iskljucivoj nadleznosti Ustavnog suda Crne Gore, koji je "iskljucivo nadlezan da odlucuje o svim predmetima u kojima se ocjenjuje saglasnost republickih zakona sa Ustavom, a Zakon o izboru predsjednika Republike je klasican primjer, jer se njime utvrdjuje na koji nacin pgradjani Crne Gore biraju svog predsjednika, a ne gradjani Jugoslavije, ili druge federalne jedinice".

- Odredbom clana 6. stav 3 Ustava SRJ propisano je da republika clanica samostalno utvrdjuje organizaciju vlasti svojim Ustavom, a odredbama clana 77. do 107. Ustava RCG propisano je uredjenje vlasti u Republici Crnoj Gori, iz cega nedvosmisleno proizilazi da je pitanje organizacije i uredjenja vlasti u iskljucivoj nadleznosti Republike - stoji usaopstenju.

Na primjedbe nezadovoljne strane da je Ustavni sud "bio pristrasan", podvlaci se da je odluka donesena jednoglasno i da "nicija eventualna pristrasnost nije mogla biti odlucujuca", tim prije sto "Ustavni sud sudi u vijecu od cetiri sudije".

Slobodan Vucetic, sudija Ustavnog suda Srbije, u intervjuu podgorickoj "Pobjedi", takodje konstatuje da je odluka Ustavnog suda Crne Gore "potpuno pravno osnovana, logicna je i jedino moguca".

- S obzirom da je jedan kandidat, gospodin Djukanovic, vec ranije zvanicno registrovan od strane Republicke izborne komisije kao kandidat DPS, samim tim iscrpljeno je pravo iz clana 5. Zakona o izboru predsjednika Republike od strane DPS - naglasava Vucetic i podsjeca na cinjenicu da je prilikom raskola u toj partiji "doslo do podjele na manjinu i vecinu".

- Vecinski dio u GO DPS, po Statutu, ima pravo da rukovodi partijom izmedju dva kongresa, da utvrdjuje odgovornost svojih clanova i da utvrdjuje kandidaturu za predsjednika Republike. To je Glavni odbor i ucinio, utvrdjujuci kandidaturu gospodina Djukanovica, i Ustavni sud je samo normalno primijenio postojece propise - podvukao je Vucetic.

Sto se tice ustavne zalbe saveznom Ustavnom sudu i tu, konstatuje on, "stvari stoje, takodje jasno". "Pri tom treba imati u vidu cinjenicu da ovdje nije povrijedjeno niti uskraceno biracko pravo nijednom gradjaninu Crne Gore, vec da je ukinuta jedna kandidatura koja nije bila u skladu sa zakonom" - smatra Vucetic, i postavlja pitanje: da li je savezni Ustavni sud uopste nadlezan za ovakve sporove?

On, s tim u vezi, podsjeca na izricitu ustavnu odredbu prema kojoj republika clanica samostalno utvrdjuje organizaciju vlasti na svom podrucju, cime se "federacija potpuno odrekla svih prava vezanih za organizaciju vlasti u republici clanici".

Vucetic konstatuje da u konkretnom slucaju savezni Ustavni sud nije nadlezan i da je realno ocekivati da ce zalbu Momira Bulatovica odbaciti.

B. I. Milicic

Odluka o vanrednom stanju nerealna

Komentarisuci "inicijativu Vojislava Seselja da se u Crnoj Gori uvede vanredno stanje, Vucetic podsjeca na nacin na koji se dolazi do odluke o vanrednom stanju u Skupstini SRJ i konstatuje:

- Zaista je tesko zamisliti da bi jedna takva odluka, koja bi ugrozila ne samo interese Crne Gore, nego i ponistila i njenu drzavnost, mogla biti donijeta i da bi bilo ko od poslanika Crne Gore glasao za nju.

- Pretpostavljam da i znatan broj poslanika iz Srbije ne bi glasao za takvu odluku. Znaci, ona se, po mom dubokom uvjerenju, ne bi mogla donijeti u Saveznoj skupstini, jer bi to bio i kraj same Jugoslavije - rekao je sudija Vucetic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /