Ponedeljak, 18. avgust 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA ZAHTEVA ODLAGANJE IZBORA ZA KRAJ GODINE

"Ponistiti sramne odluke"

Posle "dosta" sledi "osim...":
Plakat DS kojim se poziva na bojkot
Foto: N. Stojanovic

Beograd. - Predsednistvo Demokratske stranke zatrazilo je u subotu od Skupstine Srbije da ponisti izborne zakone "koje je donela na sraman nacin" i organizuje postene izbore do kraja godine. Zahtev za odlaganjem izbora, prema recima Miodraga Perisica, potpredsednika stranke, ne znaci, medjutim, da je doslo do promene stava DS i ne treba ga tumaciti kao odustajanje od izbornog bojkota.

"Posteni izbori se moraju pripremiti i odrzati do kraja 1997. godine, a izborna kampanja treba da traje najmanje 45 dana od dana raspisivanja izbora pod jednakim uslovima za sve ucesnike", kaze se u subotnjem saopstenju Predsednistva DS, koje, prema recima Perisica, ima za cilj "da pruzi mogucnost da se izborni zakon koji je donet nasilno, na brzinu, zameni dogovorom o fer uslovima, koji bi se kasnije pretocio bilo u zakonsku formu, bilo u obavezujuci sporazum".

Upitan da li ponovni poziv na dogovor o izbornim uslovima znaci da se DS mozda, preracunala donosenjem odluke o izbornom bojkotu, Perisic odgovara odrecno, nazivajuci, pri tom, ozbiljnim politickim promasajem samu propagandu da se na izborima ucestvuje i koristeci priliku da jos jednom pozove Srpski pokret obnove na politicki dogovor u zajednickom interesu.

- Nama je zao sto je vodjstvo SPO upalo u manipulaciju, gde se sve svodi na sukob dojucerasnjih koalicionih partnera. Taj sukob ne postoji. Postoje razlicite politicke procene i mi se iskreno nadamo da ce ozbiljnim analitickim radom i SPO doci do istih zakljucaka do kojih smo dosli mi - kaze Perisic, ocenjujuci da bi ponovno stupanje SPO u komunikaciju sa srodnim politickim partijama prinudilo socijaliste da ukinu los izborni zakon.

Komentarisuci informacije o mogucnosti odlaganja izbora za 15 dana i vracanju starog izbornog sistema od devet izbornih jedinica, Perisic kaze da petnaest dana nije dovoljno za kampanju. "Sto se tice nase organizacione snage, nama je to dovoljno, ali ovde je rec o nacelu na kojem treba insistirati, a to je da da kampanja mora da ima izvesna pravila ponasanja. Taj rok mora da bude duzi, zato sto su stete vec ucinjene na pocetku kampanje, zato sto RTS i list "Politika" svakodnevno vode specijalni rat protiv demokratske opozicije i sto daju izvesne 'popuste' SPO", kaze Perisic.

V.D.

Paroskom sledi iskljucenje

Zbog najave da ce, uprkos odluci DS o bojkotu, izaci na izbore, Milan Paroski ce, prema Perisicevoj oceni, biti iskljucen iz stranke. "Pokazalo se da je Paroski ipak imao svoju politicku kalkulaciju i da se ta politicka kalkulacija ne uklapa u ponasanje i politicke odluke DS", kaze Perisic i precizira da je "Paroski bio samo jedan glas, koji kao takav ne moze da se ponasa kolektivno u jednoj politickoj organizaciji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /