Ponedeljak, 18. avgust 1997.

PREDSEDNIK SPO O DELU OPOZICIJE KOJA SE OPREDELILA ZA BOJKOT IZBORA

Antiizborna kampanja iskljucivo protiv SPO

Vuk Draskovic rekao da ce na predsednickim izborima u drugom krugu pobediti kandidata leve koalicije

Beograd, Beta. - Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic optuzio je u subotu partije koje bojkotuju predstojece izbore u Srbiji da "antiizbornu kampanju vode iskljucivo protiv SPO". "Strategija tih partija je da omoguce socijalistima i radikalima izbornu pobedu i da sprece pobedu spasonosne opcije SPO. Njihov cilj je da Srbiju izloze dodatnim medjunarodnim sankcijama a narod patnji", rekao je Draskovic u intervjuu agenciji Beta.

Upitan da komentarise incident u Kraljevu kada su pristalice SPO gadjale lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Djindjica jajima, Draskovic je odgovorio da "onaj ko vredja SPO treba da prihvati posledice takvog ponasanja". "To je demokratija - i Nikolu Pasica su gadjali jajima", kazao je Draskovic. On nije iskljucio mogucnost novih incidenata jer, kako je rekao, "to zavisi od ponasanja onih koji antiizbornu kampanju vode protiv nas. Ne mogu zabusanti Solunce uciti patriotizmu i junastvu", dodao je lider SPO. On je rekao da je "nemoralno jahati na SPO i zahvaljujuci tome imati trecu drzavnu funkciju u zemlji, mesto gradonacelnika Beograda, i sa te funkcije voditi kampanju protiv SPO sirom Srbije". "Demokratsko je pravo da se izadje na trg i da se ljudima, koji zele da izadju na izbore, govori da su izdajnici i maloumnici. Ali je i demokratska obaveza preuzeti posledice za takvo ponasanje", rekao je Draskovic.

"Snaznim zalaganjem" do autobusa

Beograd, FoNet. - Srpski pokret obnove je izrazio zadovoljstvo zbog odluke Savezne vlade da odobri uvoz polovnih autobusa koje je Berlin poklonio Beogradu. U saopstenju SPO se kaze da je "snazno zalaganje" lidera te stranke Vuka Draskovica "sustinski doprinelo da Savezna vlada shvati da ce odluka o uvozu autobusa biti doneta u interesu gradjana, a ne predizbornog marketinga bilo koje partije".

Draskovic je na pitanje da li je izmedju njega i predsednika SRJ Slobodana Milosevica postignut neki dogovor, rekao: "Milosevic se sa mnom dogovorio da ja budem predsednik SAD, Francuske i Italije istovremeno. Kakvo pitanje takav i odgovor. Ne mozete besmislice komentarisati sem na ovaj, nadmocan, nacin, da se malo i salite", kazao je lider SPO.

Upitan kako tumaci svoje ucestalo gostovanje na drzavnoj televiziji, Draskovic je rekao da je "njegovo pojavljivanje u emisijama Radio-televizije Srbije bila obaveza te televizije". "Kada bih se naredne tri godine, svako vece, pojavljivao na drzavnoj televiziji, ne bih mogao nadoknaditi sve ove godine satanizacije na toj istoj televiziji", kazao je Draskovic. On je rekao da je demokratska Srbija zimus demonstrirala kako bi mogla svoje programe da promovise preko drzavne televizije. "A sada bi neki da demonstriramo zbog toga sto sam dosao u priliku da se pojavim na RTS-u".

Draskovic je rekao da ce na predsednickim izborima u drugom krugu pobediti najverovatnije kandidata leve koalicije. "Voleo bih da pobedim u prvom krugu, ali ja sam uvek realan i zato kazem da cu pobediti u drugom krugu", dodao je on u intervjuu za agenciju Beta.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Sramno ponasanje RTS, "Politike" i Tanjuga

Beograd, Beta. - Srpski pokret obnove (SPO) optuzio je juce Radio- televiziju Srbije, list "Politika" i agenciju Tanjug da se "sve agresivnije ukljucuju" u predizbornu kampanju u korist Socijalisticke partije Srbije. U jucerasnjem saopstenju SPO kaze se da "paradigmu za agitpropovski nacin" izvestavanja tih medija predstavljaju "sramni komentari agencije Tanjug, u kojima se blati opozicija". "Te komentare, RTS svakodnevno ukljucuje u svoje informativne emisije kao da su u pitanju saopstenja velike politicke stranke, a ne drzavne informativne agencije", ocenjuje SPO.

U saopstenju SPO se izrazava nada da ce posmatraci OEBS "znati da daju pravu ocenu o objektivnosti tih medija u toku izbornog procesa".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /