Sreda, 20. avgust 1997.

POSLE ZVANICNOG POZIVA IZ SRJ

Kontrolori OEBS sutra u Beogradu

Bec, FoNet. - Pripremni tim posmatracke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) doputovace u cetvrtak u Beograd, izjavila je portparol OEBS-a Melisa Fleming. Cetvoroclana delegacija treba na licu mesta da se upozna sa situacijom na terenu i sastavi izvestaj u kojem ce medjunarodnoj organizaciji preporuciti broj potrebnih posmatraca koji ce nadgledati predsednicke i parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 21.septembar, kao i mesta gde ce oni biti stacionirani. U delegaciji OEBS nalazice se i Toni Vols, sef izbornog tima te organizacije u Albaniji i Nikolaj Vulkanov, savetnik za izbore pri kancelariji OEBS za ljudska prava, rekla je Flemingova i dodala da jos ne zna imena preostale dvojice clanova strucnog tima, koje ce imenovati OEBS i Evropska unija.

Odmah potom jedna grupa "dugorocnih" posmatraca bice poslata u Srbiju, kako bi nadgledala izbornu kampanju, a neposredno pred izbore u SR Jugoslaviju bice upuceni i ostali posmatraci koji ce nadgledati regularnost samog glasanja, objasnila je Fleming.

Melisa Fleming je potvrdila da je OEBS dobio poziv predsednika crnogorskog parlamenta Svetozara Marovica da nadgleda predsednicke izbore u Crnoj Gori,zakazane za 5.oktobar. "Dobili smo poziv i najverovatnije cemo nadgledati i te izbore", rekla je Fleming, dodajuci da je OEBS do sada poslao svoje posmatrace u sve zemlje u koje je bio pozvan.

Odluku o slanju posmatracke misije u Crnu Goru donece ovih dana biro za Demokratske institucije i ljudska prava u Varsavi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /