Sreda, 20. avgust 1997.

NARODNA STRANKA O MESANJU SPS I DRUGIH PARTIJA IZ SRBIJE U PROBLEME DPS CRNE GORE

Pretnje vanrednim stanjem nisu bezazlene

Zbog najave da savezni Ustavni sud "treba da mijenja odluke Ustavnog suda Crne Gore" kao i "rovarenja pete kolone SPS", potrebno je hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupstine Crne Gore, istakao Predrag Drecun

Podgorica. - Osjetno uznemiravanje javnosti u Crnoj Gori produkovano je, u znacajnoj mjeri, mijesenjem SPS u probleme DPS-a. Propratne pojave takvog odnosa jesu izjave saveznog ministra odbrane i celnika SRS, kao i drugih unitaristickih partija u Srbiji, rekao je Predrag Drecun, potpredsjednik Narodne stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Drecuna posebno iznenadjuje rezonovanje saveznog ministra odbrane "koji u isti front neprijatelja Crne Gore stavlja nekadasnje okupatore - Turke, Njemce i Italijane i sve crnogorske politicare koji se ne slazu sa onim crnogorskim politicarima koji bespogovorno slijede politiku Slobodana Milosevica". Zbog toga, dodaje on, "otvorene ruke recima, kao, na primjer, Seselj, otvoreno predlazu zavodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori".

"Kada se uzme u obzir cinjenica da Ustav Republike Srbije nije usaglasen sa saveznim Ustavom, kao i da Ustav Republike Srbije daje pravo uvodjenja vanrednog stanja u Srbiji, sto nije slucaj sa Ustavom Crne Gore, logicno se postavlja pitanje da li dati odnosi izjave unitarista imaju ustavno uporiste, ili je, pak, sve to oblik predizbornog zastrasivanja u Crnoj Gori", rekao je Drecun.

On misli da ta prijetnja Crnoj Gori nije bezazlena stvar, imajuci u vidu kako se vladajuca partija u Crnoj Gori pocijepala "iskljucivo po pitanju odnosa prema rezimu Slobodana Milosevica" i kako je odrzana Skupstina SRJ da bi bio izabran Slobodan Milosevic. "Kad se uz to pomene i zelja, ne bas beznacajnih snaga, da savezni Ustavni sud treba da mijenja odluke Ustavnog suda Crne Gore, kao i to da u Crnoj Gori ne prestaje da rovari peta kolona SPS-a, jasno se iskazuje potreba da se hitno zakaze vanredna sjednica Skupstine Crne Gore na kojoj bi se govorilo o pomenutim pitanjima, naglasio je Drecun.

Narodna stranka ce traziti razgovor sa predsjednikom Skupstine Crne Gore s uvjerenjem da ce se postici dogovor o hitnom zasjedanju Skupstine. DPS, dok je bila jedinstvena, kazao je Drecun, "sve je preduzela da se Skupstina Crne Gore pretvori u zakonodavni servis vladajuce partije, pa bi sada trebalo vratiti autoritet Skupstine, tako sto ce ona raspravljati i o krupnim i aktuelnim politickim pitanjima". Drecun je rekao da Narodna stranka cini sve da objedini opozicione snage pri predlaganju predsjednickog kandidata. Prema njegovom misljenju samo jedinstven kandidat opozicije ima neke realnije sanse i ukoliko se pojavi vise opozicionih kandidata doci ce do rasipanja glasova, sto ide na ruku nekome trecem".

Inace "narodnjaci" smatraju da zajednicki kandidat ne treba da bude lider niti vanstranacka licnost. "Lider, ne zbog toga sto bi to moglo biti prejako politicko izostravanje opcije, a vanstranacki covjek ne zato sto narodna stranka ne prihvata pojedinca koji ne zele da svoj gradjanski komfor i poziciju takozvanog nezavisnog intelektualca podrede nekoj politickoj opciji", rekao je Drecun.

Do sada su "u opticaju dva predloga" - Dragan Soc Narodne stranke i Slavko Perovic, Liberalnog saveza Crne Gore.

B. I. Milicic

"Ostar razgovor Bulatovica i Perisica"

Podgorica, Montena-faks. - Predrag Drecun, potpredsjednik Narodne stranke, obavijestio je novinare da je, mada nezvanicno, cuo da su se juce, kod Herceg Novog, sastali general Momcilo Perisic i predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic i da je razgovor izmedju njih dvojice bio vrlo ostar.

"Ako je u pitanju uvodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori, to bi bilo veoma pogubno za SRJ" - istakao je Drecun i u ime Narodne stranke uputio apel svima da ne dodje do vanrednog stanja jer bi to, kako je naglasio, "imalo katastrofalne posljedice".

Na novinarsko pitanje da li moze doci do toga da Republicka izborna komisija prihvati izbornu kandidaturu Novice Stanica, kao presjednickog kandidata u ime Narodne stranke, Drecun je odgovorio da "Novica Stanic moze biti predsjednicki kandidat samo grupe gradjana".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /