Sreda, 20. avgust 1997.

PREMA PISANJU LJUBLJANSKOG "DELA"

Sve vise mladih za civilno sluzenje vojnog roka

Ljubljana, Beta. - Od kada je 1991. godine poceo da vazi zakon o civilnom sluzenju vojnog roka, za njega se u Sloveniji odlucilo 2. 200 Slovenaca, rekao je za list "Delo" vodja sektora za civilno sluzenje vojnog roka Ministarstva unutrasnjih poslova Slovenije Stanislav Rupnik. On je izneo podatak da se 760 lica u Sloveniji prosle godine odlucilo za civilno sluzenje vojnog roka, koji traje sest meseci, kao i redovni vojni rok.

Pocetkom devedestih, broj regruta koji se iz religijskih, filozofskih ili humanitarnih razloga protivio upotrebi oruzja, bio je ispod jedan odsto, dok je u poslednje dve godine iznad te cifre, rekao je Rupnik. On je naglasio da je taj broj, uprkos neznatnom povecanju, znatno nizi nego u drugim zemljama.

Prvostepena komisija koja odobrava civilno sluznje vojnog roka odbije 10 do 15 odsto molbi, nakon cega postoji mogucnost zalbe drugostepenoj komisiji koju imenuje slovenacka vlada, pise "Delo". Broj negativnih odgovora na molbe je sve manji, jer se pred komisijom pojavljuju sve obrazovaniji i pripremljeniji momci, medju kojima je najvise masinskih i elektroinzinjera i lekara, rekao je Rupnik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /