Sreda, 20. avgust 1997.

MILO DJUKANOVIC U INTERVJUU "VASINGTON TAJMSU"

Crna Gora nece dozvoliti Milosevicu da prosiri vlast

Crnogorski premijer najavio da poslanici Crne Gore u Saveznoj supstini nece dozvoliti novom jugo-predsedniku da realizuje svoje autokratske zelje i da se ponasa mimo Ustava

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Kojim ce putem dalje Crna Gora, posle oktobarskih predsednickih izbora na kojima ce se konfrontirati dojucerasnji saborci Milo Djukanovic i Momir Bulatovic?

Ovo pitanje sve cesce se cuje i u Vasingtonu, medju onima kojima je sudbina da se bave i tako lagodnim poslom kao sto je pracenje zbivanja na brdovitom jugoistocnom Balkanu. Nekakav odgovor na tu dilemu cuo se u intervjuu za ovdasnji dnevnik "Vasington tajms", gde se crnogorski premijer Milo Djukanovic zalozio za odrzavanje ove republike u sastavu SR Jugoslavije, izrazavajuci istovremeno i primetnu skepsu kad je rec o mogucnosti za pronalazenje nekakvog politickog kompromisa sa Slobodanom Milosevicem.

"Ja nemam apriori postovanje za takozvane harizmaticne lidere, niti imam takvo postovanje za Slobodana Milosevica. Da se Milosevicu svidja demokratija, s njim ne bilo bilo problema. Ali, ja sumnjam da ce on promeniti svoju ideologiju", izjavio je Djukanovic prestonicnom "Tajmsu", najavljujuci da poslanici Crne Gore u Saveznoj skupstini nece dozvoliti novom jugo-predsedniku da realizuje svoje autokratske zelje, vec ce se boriti da taj savezni parlament u Beogradu bude jos jaci nego sto je dosad bio, "kako bi jos bolje kontrolisao Milosevica" kad ovaj bude pokusavao da se ponasa mimo Ustava. "Crna Gora, sa manje od 700.000 stanovnika, i dalje drzi kljuc Milosevicevih nastojanja da prosiri svoju vlast na novom polozaju, koji je do ove godine bio prevashodno ceremonijalan. Crnogorski poslanici vec su odbili neke njegove pokusaje da se promeni nacin za izbor predsednika Jugoslavije", navodi "Tajms", opisujuci u tom kontekstu Djukanovica kao "sarmantnog 35-godisnjeg lidera, cija je politicka zvezda u usponu" i oznacavajuci ga kao glavnog favorita za pobedu na predstojecim predsednickim izborima u Crnoj Gori.

S druge strane, govoreci o politickoj atmosferi u ovoj manjoj od dve preostale federalne jugoslovenske jedinice, vasingtonski dnevnik konstatuje i sledece:

"G. Djukanovic trazen je ovih dana za raznorazne usluge. Zapadni diplomati zele da on nastavi svoju bitku recima sa g. Milosevicem, dok ga sverceri, povezani sa italijanskom mafijom, pritiskaju oko njegovog plana za poreski raj na jadranskoj obali".

Napominjuci da su visegodisnje medjunarodne sankcije i pogresna ekonomska politika gurnuli preostalu Jugoslaviju u narucje kriminalnih bandi i mocnih familija, "Vasington tajms" navodi da su mnoge od tih familija u Crnoj Gori raskinule sa vladajucom strukturom u Beogradu, preferirajuci "duh slobodnog izbora" premijera Djukanovica. "Ali, njihovi rivali koji su dosli na vlast pod transparentima Socijalisticke partije g. Milosevica, kazu da g. Djukanovic zastupa samo interese vladajuce elite, ukljucujuci na stotine ratnih profitera, koji sad sve vise razvijaju organizovani kriminal", zakljucuje tim povodom specijalni izvestac prestonicnog dnevnika, prenoseci za kraj izjavu lidera crngorskih liberala Slavka Perovica da Milo Djukanovic "zeli da se predstavi kao reformator i demokrata, dok u stvarnosti on samo zeli da zadrzi svoj apsolutni monopol u magicnom krugu kriminala, policije i politike".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /