Sreda, 20. avgust 1997.

PREDIZBORNI SKUP SOCIJALISTA U SREDSKOJ KOD PRIZRENA

Ima sigurnosti, nema razvoja

Imamo podrsku da se do kraja i sistematski obracunamo s albanskim separatizmom, rekao je Vojislav Zivkovic, predsednik PO SPS

U Sredskoj, kod Prizrena, juce je odrzan predizborni skup SPS-a. Govoreci okupljenim gradjanima ovog kraja Vojislav Zivkovic, predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Kosova, ponovio je da je njihov osnovni zadatak da zaustave iseljavanje i vrate one koji zele da zive i rade na ovim prostorima. Drugi zadatak jeste ostvarivanje apsolutne sigurnosti svih gradjana. Konstatujuci da je osigurana sigurnost svih, bez obzira na nacionalnu, versku i politicku pripadnost, a sto se stvaranja brzeg razvoja ovog kraja tice, on je priznao da taj cilj nije ostvaren. Razlog, kako je rekao, ne lezi u tome sto nisu imali planove i programe nego zato sto su se "nas narod i zemlja u celini nasli u dosta nezavidnoj situaciji".

- Svet uvidja da se na podrucju Kosova i Metohije problemi ne javljaju zato sto se ovde ne postuju ljudska i gradjanska prava, vec pre svega i samo zato sto deo albanskog stanovnistva, odnosno njihovog rukovodstva, zeli da nasilnim putem odcepi ovaj deo Republike Srbije i da na prostorima i temeljima srpske drzavnosti ovde prave novu albansku drzavu. Upravo to medjunarodna zajednica ne dozvoljava. Na tom planu imamo sve vecu podrsku da se do kraja sistematski obracunamo sa albanskim separatizmom, a pogotovo sa onim ekstremnim delom koji u poslednje vreme pokusava da terorom, krvlju i nasiljem ostvaruje separatisticke ciljeve. Sa njima cemo se nemilosrdno obracunati - istakao je Zivkovic.

Posto u Sredackoj Zupi i Prizrenskom okrugu zivi vise od 60 hiljada Muslimana, on je podvukao da "SPS nema nameru da od Muslimana pravi Srbe, ali necemo dozvoliti da neka strana od Muslimana pravi Albance. Mi hocemo jasno da kazemo Muslimanima da niko njihovu tradiciju, njihovu veru ne dovodi u pitanje. I Muslimani na prostorima ovoga kraja su svoji na svome, treba tako da se osecaju i tako i ponasaju". On, medjutim, nista nije rekao o resavanju njihovog nacionalnog pitanja.

E. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /