Sreda, 20. avgust 1997.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA STAMPALA 20.000 PRIMERAKA UPUTSTVA ZA RAD KONTROLORA IZBORA

Izborna manipulacija ricinusom

Paralelno s nastojanjima da za svako biracko mesto obezbedi svog kontrolora izbora, Srpska radikalna stranka je stampala, u 20.000 primeraka, izmenjenu i dopunjenu verziju Uputstva za rad clanova birackih odbora, inace pripremljenog za prethodne izbore.

Pored najvaznijih informacija o nacinu formiranja birackih odbora, njihovom sastavu i radu, izbornom materijalu i utvrdjivanju izbornih rezultata, u Uputstvu su detaljno opisane prilike u kojima su moguce manipulacije, ali i saveti kako da se te manipulacije najefikasnije sprece.

Tako se, recimo, clanovima birackih odbora savetuje da se ni jednog trenutka ne odvajaju od birackog materijala. "Za vreme procesa glasanja i obezbedjivanja birackog mesta, odnosno glasacke kutije, postoji latentna mogucnost eliminisanja clanova birackih odbora koji pripadaju nasoj stranci na razne nacine", kaze se u radikalskom uputstvu i potom navodi spisak neprilika u koje stranacki kontroliri mogu upasti:

"Clanovi birackih odbora mogu biti: zaplaseni, kupljeni, opijeni, ometeni davanjem lakih droga, ricinusa i drugih sredstava kojima se izazivaju stomacne tegobe, glavobolje, mucnine, povracanje i sl. i to putem hrane, pica, cigareta itd. Clanovi birackih odbora mogu takodje biti odvojeni od birackog mesta jednostavnim pozivom na pice, rucak ili na poverljiv razgovor, na vrlo kratko vreme, sto bi bilo dovoljno da se obavi laziranje i kradja glasova na tom birackom mestu", upozoravaju autori teksta.

Precizno je objasnjeno kako izgledaju vazeci izborni listici. Pobrojani su razlozi zbog kojih ih treba smatrati nevazecim i navedeni svi koraci koji moraju biti preduzeti od trenutka otvaranja birackih kutija do konacnog potpisivanja zapisnika o radu birackih komisija. "Odgovornost nasih clanova birackog odbora prestaje tek onda kad primerak zapisnika sa birackog mesta stigne u nas mesni odbor, odnosno opstinski odbor", zakljucuje se u "odbrambenom" dokumentu Centralne otadzbinske uprave Srpske radikalne stranke.

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /