Sreda, 20. avgust 1997.

GRADSKI ODBOR DS U KRAGUJEVCU O SVOJOJ ANTIIZBORNOJ KAMPANJI

Demokrate nece ostetiti SPO

Kragujevacki ogranak DS demantuje izjave Milana Paroskog da on (ogranak DS) zeli da izadje na izbore jer ce, ako ostane 29 izbornih jedinica socijalisti, bilo kako bilo, imati 131 poslanicki mandat

Antiizborna kampanja Demokratske stranke pocinje u cetvrtak 21. avgusta i DS nijednog trenutka u okviru nje (kampanje) nece omalovazavati niti vredjati ili pokusati da opstruise kampanju stranaka koje izlaze na izbore. To se, pre svega, odnosi na SPO, kojem DS nijednog momenta nece naneti nikakvu stetu ni uvredu. Mi znamo da nam je najveci politicki protivnik SPS.

Ovo je naglaseno na jucerasnjoj konferenciji za stampu Gradskog odbora DS u Kragujevcu, uz napomenu da demokrate "one ljude koji ovih dana ometaju skupove DS sirom Srbije ne smatraju clanovima SPO niti ljudima kojima je stalo do demokratskih promena".

Na jucerasnjoj pres konferenciji ovdasnjeg ogranka DS javnosti je predstavljena i svojevrsna analiza rezultata svih parlamentarnih izbora u Srbiji od 1990. naovamo. Prema toj analizi, SPS ce, ako na predstojecim izborima dobije isti broj glasova kao 1993 (1.576.627) u 29 izbornih jedinica osvojiti 131 poslanicki mandat, a ne 123 kao recene '93. Sve ostale stranke, takodje pod uslovom da dobiju isti broj glasova kao 1993, medjutim, povecanjem broja izbornih jedinica gube po nekoliko poslanickih mesta. Tako, primerice, DEPOS (SPO) gubi dva poslanika, SRS cetiri, DS jednog...

- Pitanje je da li ce se SPS zadovoljiti i sa 131 poslanikom ili ce zeleti da ostvari komotnu vecinu od 160 poslanickih mandata, tim pre sto sada imaju mogucnosti za bolji nacin izborne kradje putem kompjutera - kaze portparol GO DS Aleksandar Radosavljevic.

Osvrnuvsi se na najnovije izjave Milana Paroskog, po kojima i kragujevacki ogranak DS zeli da izadje na izbore, Radosavljevic je rekao da je "rec o najobicnijim lazima", te da ce "kao clan Glavnog odbora DS glasati za inicijativu da se Paroski iskljuci iz stranke".

Predsednik GO DS dr Vlatko Rajkovic, inace, i potpredsednik Skupstine grada Kragujevca, rekao je juce da predstojeci izbori nece omoguciti neophodne demokratske promene i reforme u Srbiji. Aktuelni rezim se, prema njegovim recima, nije opametio nakon proslogodisnjih lokalnih izbora. Naprotiv, rezim, vlast koalicija "Zajedno" u mnogim gradovima i opstinama po Srbiji smatra elementarnom nepogodom, koju ce eliminisati kad se za to ukaze prilika.

- Postoji problem lokalnih medija koji su se preorijentisali tako da prevashodno afirmisu izbornu kampanju. Bilo je i nekih incidenata s tim u vezi - sa studentima, na primer. Mi u Kragujevcu imamo slobodnu televiziju koja mora objektivno da informise javnost o svim zbivanjima u gradu i zemlji. Nedopustivo je zato da se pojedine informacije precutkuju kao na RTS. No, to su tekuci problemi koji ce biti resavani na Upravnom odboru RTK - zakljucio je dr Rajkovic.

Z. Radovanovic

Komisija iskljucivo - leva

"Izbornu komisiju izborne jedinice Kragujevac iskljucivo cine levicari, odnosno clanovi JUL-a i ostalih levih partija. Takav sastav izborne komisije je nedopustiv, jer nemoguce je poverovati da ona nece navijati za levu koaliciju. Imam informaciju da su sastavi komisija veoma slicni i u ostalim izbornim jedinicama po Srbiji. Ali, kako mi ne idemo na izbore, to nas sastav izbornih komisija mnogo i ne interesuje", kaze dr Vlatko Rajkovic, dodajuci da bi DS mogla da izadje na izbore jedino ako se oni odloze i vrati stari izborni zakon sa devet izbornih jedinica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /