Sreda, 20. avgust 1997.

"NASA BORBA" SAZNAJE: NA SEDNICI VRHOVNOG SAVETA ODBRANE SRJ U SEPTEMBRU

Resavanje statusa "Namenske"

Drzava je zainteresovana za 25 odsto kapaciteta kragujevacke fabrike i isto toliko radnika. Ostatak bi mogao da bude interesantan i za strane investitore

Kako "Nasa Borba" nezvanicno saznaje, status "Zastave - Namenski proizvodi" - najstarije i najvece fabrike oruzja u Srbiji i na Balkanu - bice resavan na sednici Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koja ce "najverovatnije" biti odrzana pocetkom septembra.

Prema izvorima "Nase Borbe", drzava je zainteresovana za 25 odsto kapaciteta kragujevacke "Namenske", cime bi ona automatski preuzela i brigu o istom postotku zaposlenih u ovoj firmi. Ostatak fabrike bio bi transformisan prema vazecim zakonskim propisima, s tim sto ovde veruju da bi, s obzirom na tehnicko- tehnolosku osposobljenost i mogucnosti firme, kao i visok kvalitet radnickog znanja, "Namenska" mogla da bude interesantna i inostranim investitorima.

"Zastavi - Namenskim proizvodima" je, inace, ovih dana iz republickog Fonda za razvoj odboren kredit u vrednosti od pet miliona dolara. U poslovodstvu firme juce su rekli da ce odobrena sredstva iz Fonda u fabriku stici do kraja godine, s tim sto je juce pocelo prenosenje para iz prve transe kredita. Ovih pet miliona dolara omogucice realizaciju vec ugovorenih izvoznih aranzmana sa partnerima u zapadnoj Evropi, Australiji i Juznoj Africi.

Uz ovo, u "Namenskoj" sa velikom izvesnoscu ocekuju da ce do polovine septembra biti potpisan ugovor o poslu sa VJ vredan blizu 21 milion dinara. Podsetimo da je Sindikat "Namenske" na nedavnom protestu na beogradskom Trgu Nikole Pasica postavio uslov drzavi i poslovodstvu firme da zahtevi pobunjenih kragujevackih oruzara, u kojima se prevashodno insistira na resavanju statusa ZNP i novim ugovorima o poslu, moraju da budu reseni do 5. septembra.

Ako je suditi po najnovijim informacijama iz "Namenske", izgleda da su nadlezni ovoga puta najozbiljnije "primili k znanju" zahteve kragujevackih oruzara.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /