Sreda, 20. avgust 1997.

OSNOVANA KOALICIJA CETIRI STRANKE SOCIJALDEMOKRATSKE ORIJENTACIJE

Covic zeli u demokratski centar

Pored Demokratske alternative bivseg gradonacelnika Beograda u savezu su i Socijaldemokratska partija, Seljacka stranka Srbije i Penzionerska stranka

Beograd. - Demokratska alternativa, Socijaldemokratska partija, Seljacka stranka Srbije i Penzionerska stranka Srbije potpisale su sporazum o stvaranju politicke koalicije i usvojile Deklaraciju o zajednickim politickim ciljevima, saopsteno je juce na konferenciji za novinare u prostorijama Demokratske alternative. Kako je rekao Nebojsa Covic, predsednik Inicijativnog odbora DA, koalicija je formirana sa ciljem da cetiri stranke zajednicki rade i deluju ne samo u izbornoj, odnosno atiizbornoj kampanji, vec da stvore demokratski blok centra, kojim bi se priblizile ekstremno leve i ekstremno desne orijentacije u politickoj sferi Srbije i omogucio demokratski dijalog i prave reforme.

Covic je istakao da su u koaliciji okupljene izvorne stranke, koje su formirane na samom pocetku uvodjenja visestranackog sistema, iz kojih su kasnije nastajale razne slicne opcije. Kako je receno, osnov za saradnju stranke su pronasle u slicnim programima, a prvenstveno je usaglasen njihov odnos prema socijalnim pitanjima.

- Do kraja avgusta ili pocetkom septembra mi cemo doneti odluku da li cemo izaci na izbore i ko ce biti nas predsednicki kandidat. Ne zurimo sa odlukom, ali se spremamo kao da cemo izaci na izbore i pratimo svaki potez kako vladajuce, tako i opozicionih stranaka - rekao je Covic. Na pitanje o mogucnosti odlaganja izbora, on kaze da je u politickom zivotu moguce sve, pa i to. - Sve ovo sto se sada desava nije slucajno, vec je to strategija vladajuce koalicije koja unosi zabunu medju stranke i medju gradjane. Prvi segment te strategije je izazivanje netrpeljivosti i svadja u opoziciji, na cemu se intenzivno radi, drugi je skretanje paznje sa fundamentalno vaznih na totalno nevazne stvari, to je tzv. medijski prah, tipa Kasandra, a trece su nerealna obecanja oko ekonomskih reformi. Mi smo 1993. godine imali plate od dve marke, sad imamo dve stotine maraka. Ako su to reforme, to jednostavno nije istina - kaze Covic.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /