Sreda, 20. avgust 1997.

SKUPSTINA SRBIJE USVOJILA PREDLOG O SASTAVU NADZORNOG ODBORA

Mediji ignorisu opoziciju

Zoran Lilic je imao 14 puta vecu minutazu na televiziji od dr Vojislava Seselja, izjavio Aleksandar Vucic. Sednici nisu prisustvovali poslanici Demokratske stranke, Gradjanskog saveza Srbije i Demokratske stranke Srbije

Beograd. - Skupstina Srbije juce je zvanicno potvrdila sastav Nadzornog odbora za predstojece parlamentarne i predsednicke izbore. Pored pet clanova koje je predlozila Vlada Srbije, u ovo telo usao je isti broj clanova koje su prekjuce istakle parlamentarne stranke koje su potvrdile ucesce na izborima (SPS, SPO, SRS, ND i DZVM).

Socijalisti su juce za govornicom isticali kako je vlada ucinila sve sto se moglo da izbori budu fer, demokratski i posteni, radikali su se pozalili da Vojislavu Seselju na RTS nije dodeljen nijedan minut zive price, a lider DZVM Pal Sandor na nekorektno pisanje dnevnika "Madjar so". U radu sednice nisu ucestvovali poslanici Demokratske stranke, Gradjanskog saveza Srbije i Demokratske stranke Srbije.

Ratomir Vico, ministar bez portfelja, podneo je neku vrstu uvodne reci, isticuci kako je Vlada Srbije osigurala punu kontrolu izbora, podelila strankama prvi deo sredstava za predizbornu kampanju, i da je uspesno resila najdelikatniji deo posla - ravnopravno medijsko predstavljanje stranaka. On je podsetio da je Sporazum o terminima za predstavljanje stranaka na drzavnoj televiziji otvoren za potpisivanje do 4. septembra. Vico, naravno, nije propustio da se osvrne na antiizbornu kampanju dela opozicionih stranaka. "Oni koji nece na izbore ne mogu ometati birace da to svoje pravo ostvare. Nadlezni organi omogucice gradjanima slobodan pristup biralistima", zakljucio je Vico.

Nije Madjar od glave do pete

Pal Sandor je "slikajuci", kako je naveo neobjektivnost i nekorektnost "Madjar soa", rekao kako je u danasnjem broju taj dnevnik objavio da je on (Sandor) Madjar od glave do pete kakav je potreban Srbiji, nastaloj u "jogurt revoluciji".

- Svi znate da ja nisam Madjar od glave do pete, da je moja majka Srpkinja - rekao je Sandor.

Kao jos jedan primer neobjektivnosti lista naveo je pisanje o proslavi posle kosarkaske pobede u Spaniji. Tada je "Madjar so", veli Sandor, napisao kako su Srbi celu noc senlucili, i tako izrazavali svoju erotsku naklonost prema oruzju.

Gorica Gajevic takodje je podvukla da su stvoreni "svi pravni i organizacioni uslovi za demokratske izbore, koji ce potvrditi stabilnu Srbiju, koja je okrenuta jacanju SR Jugoslavije". Imenovanje Nadzornog odbora pomoci ce da na izbore ne padne nikakva senka, zakljucila je ona.

Tomislav Nikolic zamerio je socijalistima da u medijima favorizuju svog ili predsednickog kandidata koji ce im pomoci. "U medijima ste napravili red koji je haos. Ako hocete fer izbore onda tretirajte Vojislava Seselja kao i ostale kandidate", apelovao je Nikolic. Vladajucu stranku zamolio je da Nadzorni odbor ne bude obmana, kao sto se dogadjala na prethodnim izborima.

Aleksandar Vucic je precizno izracunao da je Zoran Lilic imao 14 puta vecu minutazu od Seselja, koji, kako je rekao, nije imao nijedan minut uzivo. Vucic je apelovao na nadlezne da 21. septembra ne pustaju nikakve izjave stranackih lidera i predsednickih kandidata o tome kako su i gde glasali sve dok se biracka mesta ne zatvore. Socijalistima je uputio omiljenu radikalsku dosetku: "Zelimo vam srecu u braku sa Vukom Draskovicem."

Pal Sandor se zalio na pristrasnost i grubo mesanje dnevnika "Madjar so" u politicki zivot, navodeci kao primer da taj list nije hteo objaviti da je novi poslanik umesto Androsa Agostona Ceka Janos, ujedno i clan Nadzornog odbora ispred DZVM.

Zarko Jokanovic pozeleo je u ime Nove demokratije Nadzornom odboru sto manje posla, a poslanicima "uspeh i srecu u licnom zivotu". Zelju za izbornu srecu je preskocio.

Sednica je na opstu radost zavrsena posle gotovo jednoglasne odluke o prihvatanju sastava Nadzornog odbora posto se jedan prisutni "izgubio" u casu glasanja.

O. Mamuzic

Uticaj Crnogoraca na srpske izbore

Upitan posle sednice za komentar o zvanicnom OEBS-ovom saopstenju da salje posmatrace na izbore, Radmilo Bogdanovic rekao je kako je to jos jedna potvrda da ce izbori biti demokratski i posteni.

Zamoljen da komentarise kako ce se vruce politicke prilike u Crnog Gori odraziti na izbore Bogdanovic je rekao: "Nece se odraziti. Sta mi imamo sa tim, neka oni svoje probleme resavaju sami".

Sastav Nadzornog odbora

Clanovi Nadzornog odbora koje je imenovala Vlada Srbije su: Danica Vukicevic, pomocnik ministra prosvete, Milan Djakovic, generalni direktor "NIS", dr Vasilije Kalezic, prodekan Medicinskog fakulteta, dr Ivan Radosavljevic, prodekan Fakulteta politickih nauka i dr Jovan Strikovic, direktor bolnice "Sveti Sava".

Clanovi - predstavnici politickih partija su: u ime SPS Milorad Radevic, direktor Arhiva Srbije, u ime SPO Ilija Davidovic, diplomirani pravnik zaposlen u "Sluzbenom listu SRJ", u ime SRS Vesna Zobenica, diplomirani ekonomista iz SO Zemun, u ime Nove demokratije Milenko Ostojic, generalni direktor "Vocarkopa" i u ime DZVM Ceka Janos, tehnicki direktor Industrije brusnih alata iz Ade.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /